10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Skupština ZDK usvojla budžet za 2023. godinu

Na prijedlog Vlade, po skraćenom postupku, Skupština Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici je usvojila budžet za 2023. godinu u iznosu od 540 582 580,00 KM.

Ukupni prihodi i primici planirani su u iznosu od 540.582.580,00 KM, a ukupni rashodi i izdaci planirani su u iznosu od 536.301.950,00 KM, dok je preostali iznos od 4.280.630,00 KM planiran za pokriće deficita iz ranijih godina. Budžet za 2023. godinu je u odnosu na izvršenje prošlogodišnjeg budžeta veći za 10,49 procenata.

“Možemo da kažemo da je stabilizirajućeg, a ujedno i socijalnog karaktera budući da se na plate, na bruto plate i naknade zaposlenih izdvaja otprilike 49,63 procenata, za socijalana davanja 15,65 procenata, odnoso 65,28 procenta u strukturi rashoda su dakle da kažemo upravo ove dvije skupine, 9,17 procenata je na kapitalna ulaganja dok se ostatak raspoloživog budžeta odnosi na materijalne izdatke, otplate kredita i finansiranje kamata. Ono o čemu smo zaista vodili računa prilikom izrade ovog budžeta jeste da nema kreditnog zaduženja. Također smo vodili računa da se povećaju poticaji u oblasti poljoprivrede, privrede, također smo vodili računa i o mladima, povećali smo dakle sredstva za mlade, povećali smo naravno i izdvajanja za boračku populaciju u dijelu egzistencijalne naknade i svakako je važno napomenuti da je i u ovom budžetu imamo osigurana sredstva za porodilje. Iskoristiću ovu priliku da se zahvalim našim porodiljama, odnosno nezaposlenim porodiljama što su imale strpljenja i da će naknada biti isplaćena već u ponedjeljak. U suštini smo u procesu donošenja ovog budžeta, što je vrlo važno za informisanje javnosti, kazati da smo imali razgovore sa sindikatima, da smo se usaglasili i da će tokom ove godine planiramo u dijalogu, u nastavku razgovora povećati plate budžetskim korisnicima”, izjavila je za Zenicainfo, Amra Mehmedić, premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Pored budžeta na današnjoj, petoj sjednici u novom sazivu, Skupština ZDK je usvojila i Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona po skraćenom postupku na prijedlog zastupnika BHI-KF Alena Kapkovića. Ove izmjene su sporne prije svega za SDA i HDZ iz kojih navode da se ukidanjem odredbe o tačnom broju članova Vlade iz svakog od konstitutivnih naroda može desiti da ubuduće Vlada bude i jednonacionalna. Zakon koji je do sada bio na snazi je propisivao da se Vlada ZDK sastoji od sedam članova iz reda bošnjačkog, te po dva člana iz reda hrvatskog i srpskog naroda. (T.B.)

The post Skupština ZDK usvojla budžet za 2023. godinu appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU