Slabo primjetna primjena Zakona o ograničenoj upotrebi duhana

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda u FBiH na snazi je od kraja maja tekuće godine. U mjesecu novembru ističe period koji je bio ostavljen za prilagodbu ovome Zakonu, a prije svega se misli na ugostitelje.

Konkretnih pomaka nema, ugostitelji zbunjeni, a nepušači nezadovoljni, jer je slabo primjetna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda u FBiH. Nadzor nad primjenom pomenutog Zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i kantonalni organi za inspekcijske poslove. Zakon je u praksi pokazao dosta manjkavosti, a da bi se u potpunosti primjenjivao, potrebno je dosta dorada kroz određene pravilnike.

Bez donošenja neophodnih podzakonskih akata, puna primjena ovoga Zakona neće moći polučiti određene rezultate. Možda je ovaj period dobro došao da se preventivno djeluje, da se ne ide u represivne mjere. Ali, svakako očekujemo da resorno ministarstvo kao predlagač donese te podzakonske akte. Tako njihovim donošenjem ide se u punu primjenu svih propisa koji su definisani Zakonom”, kazao je Besim Spahić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK.

besim spahić

Period prilagodbe je za sada omogućio, prema riječima našeg sagovornika, da inspektori na terenu djeluju preventivno, bez represivnijih mjera. Sanitarni inspektori su vršili određene kontrole, ali na način da u okviru nadležnosti samo informišu subjekte nadzora šta poduzeti kako bi se spriječilo izricanje kazni tokom pune primjene Zakona. Čekaju se izrade Pravilnika koji će dati preciznije smjernice o provedbi ovoga Zakona, a za njegovu izradu zaduženo je Federalno ministarstvo zdravstva.

Podsjećamo da u skladu sa navedenim Zakonom pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, a predviđene su novčane kazne u rasponu od 100 do 5.000 KM. (M. H.)

The post Slabo primjetna primjena Zakona o ograničenoj upotrebi duhana appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU