Sladić: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Naša zemlja nalazi se u polju malo povišenog zračnog pritiska, međutim slab greben po visini omogućava kratkovalne doline sa svježijim, atlantskim zrakom koji prolazno zahvataju i našu zemlju, a glavnina poremećaja zadržava se sjeveroistočnije od nas.

Posljedično, atmosfera nije potupuno stabilna. Česta, ali prolazna, gotovo svakodnevna naoblačenja glavna su odrednica vremena.

Jedno takvo slijedi sutra. Frontalni poremećaj zadržava se sjevernije od naših krajeva, ali će procuriti vlažniji zrak s kojim će u toku poslijepodnevnih sati u većem dijelu zemlje biti prolazne kiše i pljuskova, šireći se od sjeverozapada prema jugoistoku. Temperature zraka primjerenije prosječnim aprilskim vrijednostima (većinom od 11 do 17 °C). Ukoliko planirate dnevnim aktivnosti na otvorenom, manji kišobran neka vam se nađe pri ruci.

Novo naoblačenje slijedi u ponedjeljak kao posljedica približavanja novog frontalnog poremećaja. Međutim, veći dio ponedjeljka za većinu neće donijeti padavine, izuzev vrlo slabih, kratkih i rijetkih lokalnih pljuskova nad planinskim područjima zapadne i centralne Bosne. Padavine se, ipak, očekuju tokom večernjih sati s progresijom poremećaja te naročito tokom noći na utorak, šireći se iz Krajine do jutra prema istoku. Od utorka uspostavlja se i sjeverno visinsko strujanje pa će temperature zraka pasti na vrijednosti odgovarajuće dobu godine (većinom od 6 do 13 °C).

Prolazna naoblačenja nastavit će se i poslije srijede. Porast temperatura zraka prema kraju radne sedmice.

I dalje, na svu sreću, bojaznosi od ozbiljnijeg hladnog prodora, kao proteklih godina, nema. Međutim, u stratosferi se odvija finalno zagrijavanje i disipacija polarnog vrtloga koji će se ponovo formirati s početka kalendarske jeseni. Stoga, pratit ćemo razvoj situacije u narednom periodu budući da će uskoro uslijediti srednjoročni pregled vremena s detaljnijim osvrtom.

Objava Sladić: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima pojavila se prvi puta na Vitez.info.

www.vitez.info

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU