Slovenija otvorena i za cijepljenje Sputnikom V

Slovenija je uvrstila i rusko cjepivo Sputnik V kao kandidata za kampanju cijepljenja protiv covida-19 i čeka odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), rekla je u petak članica znanstvenog savjeta vlade infektologinja Bojana Beović.

“Savjetodavna skupina za cijepljenje nedavno je preporučila da se nabave sva ona cjepiva koja razmatra EMA i nalaze se u postupku dobivanja odobrenja. To smo učinili zato da cjepivo u trenutku kad bude odobreno možemo odmah početi koristiti ne gubeći vrijeme”, kazala je Beović u razgovoru za Slovensku televiziju.

Po njenim je riječima zato Slovenija i Sputnik V uvrstila na popis cjepiva kandidata koja bi se mogla koristiti i u Sloveniji ako dobiju odobrenje EMA-e.

Prema zadnjim ažuriranim podacima ministarstva zdravstva Slovenija je do danas cijepila 360.450 osoba protiv covida-19, što je ukupno 17,2 posto populacije, a s dvjema dozama je već cijepljeno 136.582 ljudi, najviše AstraZenecinim i Pfizerovim cjepivom.

Pristigle su i doze cjepiva Johnson&Johnson, ali se ne koriste i nalaze se u “karanteni”, čekajući novu odluku EMA-e, nakon što je američki regulator odredio privremeno zaustavljanje njegove primjene u SAD-u.

Cijepljenje AstraZenecom u Sloveniji se nastavlja.

Slovenija je odlučna u namjeri da sredine ljeta procijepi više od polovice svoje populacije, prenosi Hina.

federalna.ba/Fena

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU