16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Slučaj “Tegeltija”: OSCE, OHR i pet ambasada zabrinuti zbog disciplinskog postupka

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH.

Žalba je podnesena nakon što je prvostepena komisija odbacila tužbu i zahtjev za suspenziju Tegeltije u ponedjeljak, 3. juna.

Ured disciplinskog tužioca podigao je tužbu protiv Tegeltije zbog prekršaja propisanog Zakonom o VSTS-u, odnosno “ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva”. Osim tužbe, zatraženo je i njegovo udaljavanje s dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Zajedničkim pismom zabrinutost zbog odluke o odbijanju su izrazili OSCE, Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) te ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije.

“Alarmirani smo nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a. Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage”, stoji u zajedničkom pismu.

Navodi se i to da Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost, nego jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojima bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke.

- Oglašavanje - slučaj “tegeltija”: osce, ohr i pet ambasada zabrinuti zbog disciplinskog postupka

“Funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH”, navodi se u ovom zajedničkom pismu.

Slučaj Tegeltije komentarisao je i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, naglasivši da je iznenađen odlukom disciplinske komisije VSTV-a, koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća.

“Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima Vijeća”, poručili su u četvrtak iz OHR-a.

Milan Tegeltija je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da ne želi komentarisati pismo, te da je sve rekao u dopisu koji je poslao ambasadorima zemalja članica PIC-a.

“S obzirom na autoritet visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlaštenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata visokog predstavnika za BiH) mogu značajno utjecati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana. Na ovaj način gospodin Inzko je ugrozio moje pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene”, navodi se u Tegeltijinom dopisu.

Pismo OHR-a, OSCE-a i ambasada je u izjavi za BIRN BiH komentarisala i Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a.

“Interesantno je da gospodin Inzko nikada nije iskoristio svoje ovlasti, kada je za to imao mogućnost, da smijeni ljude iz izvršne i zakonodavne vlasti, a koji su vršili napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Naravno, samo je pravosuđe podložno pritiscima, jer je ovisno finansijski o izvršnoj vlasti i donacijama stranih zemalja”, kazala je Jukić.

Odluka po žalbi na prvostepenu odluku disciplinske komisije u slučaju Tegeltije će biti donesena u zakonskom roku.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima