SLUČAJ U BIH: Pucao na rođaka, narodnog poslanika

slučaj u bih: pucao na rođaka, narodnog poslanika

Okružni sud u Banja Luci osudio je Petra Stanića (70) iz Prnjavora na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva rođaka i poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS, Miladina Stanića.

Staniću je izrečena jedinstvena kazna, i to za pokušaj ubistva tri godine, dok je za nedozvoljeno posjedovanje oružja osuđen na šest mjeseci zatvora. Kako jedinstvena kazna mora biti manja od zbira kazni za svako krivično djelo, to je Staniću izrečena jedinstvena kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora.

Nakon izricanja presude Petar Stanić je pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude, odnosno upućivanja na izdržavanje kazne.

Zabrana prilaska

Osuđenom Staniću ujedno je izrečena mjera bezbjednosti zabrane prilaska Miladinu Staniću na udaljenost od 300 metara, javlja Srpskainfo.

– Ukoliko optuženi prekrši ovu mjeru zabrane, biće mu ponovo određen pritvor – navodi se u odluci banjalučkog Okružnog suda.

Stanić je svog rođaka, koji je i narodni poslanik, pokušao ubiti 31. jula prošle godine oko 16.55 u mjestu Kremna kod Prnjavora, zaseok Piplići, nakon kraće svađe.

Narodni poslanik je u trenutku napada vozio traktor, a optuženi rođak bio je revoltiran što Miladin, smatrao je, namjerno preorava zajednički put.

Ispalio dva metka

Petar je u pravcu svog rođaka ispalio dva metka iz pištolja, a jedan metak se rikošetirao i pogodio palac desne ruke Miladina Stanića.

Ova povreda naknadno je opisana kao lakša tjelesna povreda.

Vidjevši da rođak prilazi sa uperenim pištoljem iz kojeg ispaljuje hice, Miladin se, u pokušaju da izbjegne najcrnji scenario, kretao unazad traktorom.

Osumnjičeni Stanić se tokom saslušanja branio da mu je rođak ometao uživanje privatnog posjeda, da tako nešto više nije mogao trpiti i da je zbog toga ispalio dva hica u pravcu traktora koji je vozio Miladin Stanić.

Tokom istrage izvršeno je i psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog, koje je utvrdilo da je intelektualni nivo Petra Stanića i reaktivno stanje u vrijeme izvršenja krivičnog djela dovelo do njegove smanjene sposobnosti da shvati značaj onoga što je učinio i da upravlja svojim postupcima.

Nelegalno naoružanje

Tokom pretresa kod osumnjičenog Petra Stanića, osim pištolja CZ kalibra 7,62 milimetra iz kojeg je pucao i za koji nije posjedovao dozvolu, pronađen je i gasni pištolj, te još četiri ručne bombe i tromblonska mina.

Upravo ova veća količina nelegalnog naoružanja bio je presudan razlog da mu Okružni sud u Banjaluci odredi, pa i produži pritvor tokom istrage i kasnijeg sudskog postupka, a sve zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogao dovršiti započeto krivično djelo, odnosno ubiti svog rođaka.

Materijalni dokaz na suđenju Petru Staniću bio je snimak sa video nadzora njegove porodične kuće, a koji je zabilježio pokušaj ubistva.

Na ovom snimku se između ostalog, jasno vidi da Miladin Stanić prolazi sa traktorom ispred kapije Petra Stanića u nekoliko navrata. Nakon par minuta kapiji prilazi optuženi i vadi pištolj koji je bio za pojasom, a zatim puca u pravcu Miladina Stanića koji u tim trenucima bježi traktorom unazad.

Osumnjičeni Petar Stanić je tokom saslušanja izjavio da je kritičnog dana Miladin Stanić traktorom prelazio preko njegove njive, na šta nije imao pravo, te da ga je na taj način isprovocirao.

– Više od 30 godina me provocira. Svojim uticajem u opštini omogućio je da se meni sruši ograda. Ja sam nakon sudskog postupka dobio presudu da ograda može stajati na tom mjestu, ali je nisu htjeli vratiti pa sam ja morao to učiniti – izjavio je nakon hapšenja Stanić.

slučaj u bih: pucao na rođaka, narodnog poslanikaPrethodni članakMilanović danas u Mostaru na 30. godišnjici osnivanja HVO
Sljedeći članakOvu zmiju niko nije očekivao u Evropi: Za njen otrov još uvijek nema lijeka

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU