SM BiH: Ukrajinci u BiH iz humanitarnih razloga mogu boraviti do šest mjeseci

Savjet ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je donio četiri odluke kojima se olakšavaju ulazak i boravak državljana Ukrajine u BiH po osnovu humanitarnih razloga uzrokovanih bezbjednosnom situacijom u toj zemlji.

Riječ je o odlukama o odobravanju ulaska u Bosnu i Hercegovinu pod olakšanim uslovima, kao i o odobravanju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine u trajanju do šest mjeseci, s tim da privremeni boravak može biti i produžen po ovom osnovu na isti način na koji je i odobren.

Olakšani ulazak u BiH omogućen je Ukrajincima uz predočenje važećih ili isteklih ličnih dokumenata, i to pasoša za putovanje u inostranstvo, lične karte, pomorske knjižice ili dječije putne isprave. Istovremeno je za djecu do 18 godina dovoljno predočiti izvod iz matične knjige rođenih.

Postupak za odobrenje privremenog boravka državljanima Ukrajine provodi Služba za poslove sa strancima po ličnom zahtjevu podnosioca, uz dostavljanje kopije ličnih dokumenata i predočenje odgovarajućih dokaza navedenih u odluci o odobravanju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine.

Takođe, u ovom paketu je i dopuna odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu kojom su državljani Ukrajine, koji zbog bezbjednosne situacije napuštaju svoju zemlju, oslobađaju obaveza da prilikom ulaska u BiH predoče negativan test na Kovid-19, odnosno potvrdu o njegovom preboljenju ili o vakcinisanju.

Odlukom o dopuni tarife administrativnih taksi propisano je da se stranci, kojima je odlukom SM BiH odobren privremeni boravak u BiH po osnovu humanitarnih razloga, oslobađaju plaćanja administrativnih taksi u određenim postupcima.

Riječ je o postupcima prijave boravišta u Službi za poslove sa strancima ili policiji koju lično vrši stranac ili fizička osoba kod koje je stranac u posjeti, izdavanje odobrenja/produženja privremenog boravka, te izdavanje potvrde o prijavi rada za stranca u skladu sa Zakonom o strancima.

Imenovana delegacija za vođenje pregovora o rekonstrukciji mosta između RH i BiH

Na sjednici je utvrđen prijedlog osnova i imenovana delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad (Bosna i Hercegovina) – Dvor (Republika Hrvatska) na M4 (BiH)/DC 6 (RH).

Zaključivanjem ovog sporazuma definiše se zajedničko ulaganje u rekonstrukciju mosta Novi grad – Dvor. Troškove rekonstrukcije mosta, koji se preliminarno procjenjuju na oko milion eura, BiH i Hrvatska će snositi u jednakim dijelovima, po 50 posto.

Realizacija ovog projekta omogućiće nesmetani i kontinuirani transport putnika i roba, te vraćanje u punu funkciju graničnog prelaza za međunarodni robni transport.

Bosanskohercegovačka strana će novac za realizaciju ovog projekta osigurati na osnovu odluke o načinu raspodjele sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema, kojom je regulisano da će se 70 posto sredstava usmjeriti na razvoj transporta u BiH.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i transporta.

Nema saglasnosti o zabrani izvoza drvnih sortimenata

Savjet ministara BiH u drugom krugu glasanja nije postigao saglasnost u vezi sa donošenjem odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je istakao da je, koristeći zakon o spoljnotrgovinskoj politici, resorno ministarstvo usaglasilo tekst odluke, dostavilo entitetskim vladama i uz širu konsultaciju isti sadržaj odluke je dostavljen svim kantonima u Federaciji BiH.

Prema njegovim riječima, nijedan kanton nije imao niti jednu primjedbu niti sugestiju, niti amandman na ovu odluku.

“Na današnjem konsultativnom razgovoru sa ministrom u Vladi FBiH Šemsudinom Dedićem imali smo uvjeravanje da će ministri koji dolaze iz bošnjačkog naroda glasati za ovu odluku. Međutim, izostala je podrška bošnjačkih ministara da se danas donese takva odluka”, naveo je Košarac.

Istovremeno, Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je odluku o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve u iznosu 10.000 KM. Ova sredstva namijenjena su za finansiranje troškova rada Pravnog tima koji priprema mapu kretanja institucija BiH u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

I dalje bez odluke o izdvajanju sredstava za Opšte izbore

Savjet ministara ni danas nije razmatrao Prijedlog odluke o izdvajanju novca za finansiranje Opštih izbora 2022.

Centralna izborna komisija uputila je 18. aprila prijedlog odluke sa popratnim aktima prema SM BiH, od kojeg su tražili odobravanje nešto više od 11 miliona KM za organizaciju Opštih izbora u BiH, koji bi trebalo da budu održani u oktobru.

Već nekoliko mjeseci je neizvjesno održavanje izbora u BiH, samim tim što nisu odobrena sredstva.

CIK je već nekoliko puta ponovio da je zbog nedostatka sredstava moguće da izbori ne budu održani. 

Sredstva se moraju osigurati najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora, što je u skladu s Izbornim zakonom BiH. 

Koalicija Pod lupom danas je širom BiH organizovala mirne proteste, kako bi još jednom upozorili vlast u BiH da je vremena za unapređenje izbornog procesa sve manje.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU