27.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Smanjen izvoz iz BiH, a uvoz povećan

  Izvoz iz Bosne i Hercegovine u periodu januar – oktobar 2019. godine iznosio je devet milijardi i 677 miliona KM, što je za 2,4 posto manje u poređenju s istim periodom prošle godine, dok je uvoz iznosio 16 milijardi i 332 miliona KM, što je više za 1,2 posto.

  Prema podacima Agencije za statistiku BiH, pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 59,3 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit šest milijardi i 655 miliona KM.

  Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio milijardu i 573 miliona KM, što je manje za 2,1 posto nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i šest miliona KM, što je više za 3,7 posto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 78,4 posto.

  Izvoz u zemlje EU je iznosio sedam milijardi i 124 miliona KM, što je za 2,4 posto manje nego u istom periodu lani. Uvoz je iznosio deset milijardi i 137 miliona KM, što je za 4,5 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU je iznosila 70,3 posto.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU