15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Snage Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Slovenije na vojnoj vježbi u RH

U sklopu međunarodne vojne vježbe ‘Immediate Response 19’, u utorak je u Hrvatsku došlo 286 pripadnika i 71 vozilo oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije, izvijestilo je Ministarstvo obrane RH.

Preko graničnog prijelaza Karasović stiglo je šest motornih vozila i 22 pripadnika vojske Crne Gore, a preko GP Ličko Petrovo Selo došlo je 99 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa 17 motornih vozila HMMWV i tri teretna vozila.

Vojska Sjeverne Makedonije, ukupno 30 pripadnika s 12 motornih vozila u Hrvatsku je stiglo preko GP Bajakovo, a preko GP Macelj došlo je 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava Slovenske vojske.

Vojne snage spomenutih zemalja došle su na vojni poligon “Eugena Kvaternika” kod Slunja gdje će sudjelovati na  međunarodnoj vojnoj vježbi Imediate Response 19, u sastavu multinacionalne bojne, zajedno s pripadnicima oružanih snaga Hrvatske, Mađarske, Albanije, SAD-a, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve i Njemačke, priopćili su iz MORH-a.

Hrvatskim Oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Jedan od osnovnih ciljeva vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Vježba se provodi od 10. svibnja do 6. lipnja na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu “Eugena Kvaternika” Slunj, u vojarni “Josip Jović” u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

- Oglašavanje - snage crne gore, bih, sjeverne makedonije i slovenije na vojnoj vježbi u rh

Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative, navode iz MORH-a.

(FENA) I.B.


- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima