Snažne poruke iz Potočara, još 50 žrtava genocida pronašlo je smiraj

Danas se obilježava 27. godišnjica genocida u Srebrenici te su u Potočarima danas tisuće ljudi koji nazoče komemoraciji i ukopu za još 50 identificiranih žrtava.  U Memorijalni centar u Potočarima su stigle i brojne delegacije, a među njima su visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, generalna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović – Burić, potpredsjednica njemačkog Bundestaga Aydan Ozoguz, zamjenica generalnog tajnika UN-a Alice Nderitu, ministrica obrane Nizozemske Kasja Ollongren, parlamentarac u Velikoj narodnoj skupštini Turske i potpredsjednik AK Partije Numan Kurtulmus, potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović te Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, predstavnik Vatikana te član Savjetodavnog vijeća (Majlis Ash Shura) Saudijske Arabije i drugi.

Prisutnima se obratio visoki predstavnik Christian Schmidt. “Tko god pokuša negirati genocid u Srebrenici, umanjiti ga ili poreći, ili umanjiti broj žrtava, živi učauren u svjesno odabranom neznanju”, kazao je Schmidt. U Potočarima je također i predsjednik Svjetskog Jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft. On je na početku svog obraćanja naročito istaknuo izvješće ubijenog novinara Nine Ćatića čije je posljednje radijsko izvješće glasilo: “Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu”. Ministrica obrane Nizozemske Kasje Ollongren istaknula je da je zakazala i međunarodna zajednica. “Samo je jedan krivac za genocid, a to je vojska bosanskih Srba. Zakazala je i međunarodna zajednica, a odgovorna je i vlada Nizozemske, stoga vam nudimo najdublju ispriku”, kazala je Ollongren. Premijer Crne Gore Dritan Abazović obratio se svim zvanicama na obilježavaju 27. genocida u Srebrenici.  – Poštovane majke, članovi obitelji žrtava, poštovane ekselencije, poštovani ministri i članovi diplomatskog kora, dragi prijatelji u BiH i širom svijeta. 11. srpnja 1995. godine na ovom mjestu je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna i Hercegovina nastavila živjeti. I danas simbolično obilježavanje je samo sjećanje na ono koliko smo loši bili tada – rekao je Abazović. Nakon komemoracije na kojoj su se obratile brojne delegacije uslijedio je i vjerski dio programa. Delegacije su položile cvijeće ispred spomenika ubijenim žrtvama genocida, nakon čega se pristupilo pokopu 50 žrtava genocida koje će danas pronaći svoj smiraj u Potočarima. Svih 50 žrtava koje su danas pokopane u Potočarima imaju nekompletne posmrtne ostatke. Njih devet je pronađeno prošle godine u masovnoj grobnici u Kalinoviku, a ostali su pronađeni ranije u drugim masovnim grobnicama. Do sada je u Srebrenici pokopana 6.671 žrtva genocida, odnosno posmrtni ostaci koji su pronađeni u brojnim masovnim grobnicama. Ove godine obavlja se ukop za još 50 žrtava, a pronalazak posmrtnih ostataka se nastavlja iako se odvija sve teže. Najmlađa žrtva koja je ove godine pokopana u Potočarima je Salim Mustafić koji je rođen 1979. godine. U trenutku kada je ubijen, imao je 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2006. godine. Osim Salima, ove godine pokopana su dva maloljetnika koji su u trenutku smrti imali samo 17 godina: Smajlović Vahid (1978) i Muminović Elvir (1978).

Kolektivnom pokopu u Potočarima prethodilo je održavanje Marša mira koji je i ove godine okupio nekoliko tisuća sudionika. Presuda zločincima Genocid u Srebrenici izvršen je od 13. do 19. srpnja 1995. godine, nakon što su srpske snage 11. srpnja ušle u zaštićenu zonu. Tih dana u Srebrenici je ubijeno 8.372 nenaoružanih muškarca i dječaka s područja enklave Srebrenice, a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe Škorpioni. Više od 50 presuda izrečeno je zločincima koji su planirali i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.  Prva osoba koja je Haškom tribunalu priznala krivnju i ujedno prvi osuđenik za ovaj zločin bio je bivši pripadnik Desetog odreda Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović, koji je osuđen u studenom 1996. na pet godina zatvora. Nakon tri i pol godine zatvora, Erdemović je oslobođen, a na temelju njegovog iskaza iz kolovoza 2001. osuđen je general Radislav Krstić. Posljednja do sada izrečena presuda za genocid u Srebrenici je presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću.

www.vitez.info

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU