Šokantan slučaj nasilja: Zatražila razvod od nasilnog muža, koji joj je odsjekao nos

Avganistanac je optužen da je odsjekao nos ženi s kuhinjskim nožem, nakon što je zatražila razvod, rekli su danas zvaničnici, u vrijeme velikog porasta porodičnog nasilja zbog nametnutih restrikcija usljed pandemije korona virusa.

Dvadesetčetvorogodišnja žrtva, majka sedmogodišnjeg dječaka, pokušala je da pobjegne od nasilnog muža, u jugozapadnoj pokrajini Paktika, koji joj to nije dozvolio, rekla je Košbo Maidanval, šefica regionalnog odjeljenja za žene, prenosi Telegraf.

– Suprug ju je udario i odsjekao nos oštrim kuhinjskim nožem – kazala je.

– Htjela je razvod jer ju je često zlostavljao i tukao – dodala je ona.

Napad se dogodio ovog mjeseca, a policija je uhapsila nasilnika. Žena je poslata u očevu kuću nakon liječenja. Maidanval je rekla da je odjeljenje zabilježilo 13 slučajeva porodičnog nasilja u protekla dva mjeseca.

– Pandemija zbog korona virusa učinila je porodičnu situaciju još gorom za žene – rekla je, dodajući da uzrok povećanih potvrđenih slučajeva nasilja možda leži u češćem prijavljivanju nasilja nego prije.

Avganistan je jedna od polno najneravnopravnijih zemalja na svijetu. Prisilni brakovi, porodično nasilje i “ubistva iz časti”, što se odnosi na ubistvo člana porodice zbog navodne sramote koju je član nanio cijeloj porodici, rašireni su širom zemlje. Udruženja za ljudska prava procjenjuju da više od pola Avganistanki doživi porodično nasilje jednom u životu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU