25 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 lipnja, 2023

Spašavanje života u kriznim situacijama: Svog digitalnog dvojnika mogli biste imati do kraja desetljeća

Ljudski digitalni dvojnici zasad su još u domeni naučne fantastike, ali se takve dvojnike predmeta, objekata, gradova, pa čak i organa već uvelike koristi.

Digitalni dvojnici novi su tehnološki trend o kojem se puno govori. Pod tim se nazivom podrazumijeva identična kopija nečeg što postoji u fizičkom svijetu, ali ima jedinstveni cilj: pomoći u poboljšanju ili barem prikupljanju podataka izvornika u stvarnom svijetu.

Isprva su digitalni dvojnici bili tek sofisticirani 3D računarski modeli. No, umjetna inteligencija u kombinaciji s internetom stvari pogurala ih je prema digitalnim kopijama koje stalno uče i razvijaju se.

Praktični i etički problemi

Procjenjuje se kako bi prve inačice ljudskih digitalnih dvojnika koji će moći razmišljati mogli imati prije kraja ovog desetljeća. U njihov će razvoj trebati uložiti ogromnu količinu promišljanja i etičkog razmatranja kako bi se izbjegli mogući problemi i negativne posljedice.

Naime, što će se dogoditi kad poslodavci, primjerice, shvate kako mogu koristiti vašeg digitalnog dvojnika za obavljanje posla na kojem vi sad radite?

Određivanje vlasništva nad takvim digitalnim dvojnicima postat će zbog toga jednim od ključnih pitanja nadolazećeg doba metaverzuma.

Digitalni dvojnici već su među nama

Digitalne dvojnike već koristimo. To su, primjerice, avatari koji nas predstavljaju u raznim digitalnim svjetovima, često nezgrapni i primitivni. U platformi za virtualnu stvarnost Horizon Worlds kompanije Meta Platforms, na primjer, možete svom avataru dati lice koje nalikuje vašem.

Doista napredni digitalni dvojnici još su u domeni naučne fantastike. Umjetna inteligencija, naime, još nije naročito dobra kad treba predvidjeti pojedinačna društvena događanja, kamoli modelirati život pojedinca od rođenja do smrti.

Pitanje je da li će to ikad biti moguće, s obzirom o koliko se kompleksnom poslu radi. No, digitalni dvojnici zasigurno će u sve većoj mjeri pronalaziti primjenu u dizajnu prozvoda, distribuciji i urbanom planiranju, područjima u kojima ih se trenutno najviše koristi.

Recimo, timovi Formule jedan McLaren i Red Bull koriste digitalne dvojnike svojih trkaćih vozila. Dostavna kompanija DHL stvara digitalnu mapu svojih lanaca skladišta i opskrbe kako bi im povećala učinkovitost.

Koristi ih se također pri, primjerice dizajnu bočica šampona i sličnih proizvoda, umjesto prototipa u stvarnom svijetu, kako bi se smanjila količina otpada.

Služe za izradu futurističkih proizvoda, u rasponu od mlaznog pogona za pojedince do letećih automobila. Fizičke prototipe u stvarnom svijetu poboljšava se radom na njihovim digitalnim inačicama.

Uzbudljive mogućnosti u medicini

Gradovi Šangaj i Singapur imaju digitalne dvojnike, koje se koristi za poboljšavanje dizajna i funkcioniranja zgrada, javnog prijevoza i ulica. Jedna od zadaća singapurskog digitalnog dvojnika pronalaženje je novih načina kako usmjeriti ljude kako bi izbjegli područja povećanog zagađenja.

U drugim dijelovima svijeta koristi ih se pri procjeni gdje graditi podzemnu infrastrukturu, dok se na Bliskom istoku paralelno grade stvarni i digitalni gradovi.

Vjerovatno najuzbudljivije mogućnosti primjene su u zdravstvu.

Francuska kompanija Dassault Systems, recimo, ima projekt Living Heart u sklopu kojeg je razvijen precizan model ljudskog srca, namijenjen kirurzima i liječnicima općenito koji su u potrazi za novim medicinskim zahvatima i uređajima. Korištenje digitalnog srca također je smanjilo potrebu za testiranjem na životinjama.

U planu su slični projekti koji će se baviti drugim organima, poput oka pa čak i mozga.

Američka kompanija Nvidia pokrenula je platformu Omniverse, osmišljenu za stvaranje digitalnih svjetova i dvojnika. Jedan od projekata cilja na stvaranje digitalnog dvojnika Zemlje, korištenjem slika njene površine u visokoj razlučivosti. Earth-2 će koristiti kombinaciju modela dubinskog učenja i neuralnih mreža kako bi oponašala fizička okruženja i došla do mogućih rješenja za klimatske promjene.

U martu ove godine Europska komisija je, u suradnji s Europskom svemirskom agencijom, najavila kako planira napraviti vlastitu digitalnu inačicu Zemlje, nazvanu Destination Earth.

Do kraja 2024. godine trebala bi imati dovoljno podataka iz promatranja u stvarnom svijetu i simulacija za izradu dvojnika koji će služiti za praćenje poplava, suša i toplinskih valova, kao i zemljotresa, erupcija vulkana i cunamija.

Taj bi dvojnik trebao pomoći pri izradi konkretnih planova za spašavanje života u kriznim situacijama, piše BBC.

Saga o samosvjesnoj umjetnoj inteligenciji se nastavlja: ‘To su besmislice’, kažu stručnjaci

The post Spašavanje života u kriznim situacijama: Svog digitalnog dvojnika mogli biste imati do kraja desetljeća appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU