Petak, 5 ožujka, 2021

Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović ocijenio je da su ugrožena ljudska prava građana BiH zbog toga što Bosna i Hercegovina sporo napreduje u procesu nabavki vakcina protiv virusa korona.

Ističući da se BiH ne može pohvaliti započinjanjem procesa vakcinacije, Prodanović je rekao da složenost sistema ne može biti opravdanje za neefikasnost u nabavci vakcina.

- Oglašavanje -

“Treba da vidimo samo pozitivna iskustva susjednih zemalja. Nažalost, nismo iskoristili niti uticaj izvršnih institucija vlasti na svim nivoima vlasti u dovoljnoj mjeri, niti smo osjetili dovoljno prijateljstvo sa važnim međunarodnim institucijama da bismo dobili vakcine, kako su to neke druge zemlje učinile”, rekao je Prodanović novinarima u Sarajevu.

On je upozorio da otpočinjanjem vakcinacije u jednom dijelu BiH ne bi bio riješen problem epidemije virusa korona.

“Mislim da moramo obezbijediti dovoljan broj vakcina, prije svega za zdravstvene radnike koji rade u kovid bolnicama i odjeljenjima, ugrožena lica kako što su stariji i lica u domovima za stare”, rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se previše pouzdala u “Covax” mehanizam za nabavku vakcine protiv virusa korona.

“Nažalost u ovom smislu ni velike zemlje, s obzirom da se radi o najtraženijem proizvodu u svijetu sada, nisu iskazale u dovoljnoj mjeri solidarnost, ali to nas ne opravdava da ih nismo obezbijedili”, zaključio je Prodanović.

 

akta.baIzvorni članak

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -Spora nabavka vakcina ugrožava ljudska prava

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x