Sporazum o sufinansiranju stručnog osposobljavanja boraca

 Predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Službe za zapošljavanje TK danas su potpisali Sporazum o realizaciji 8. programa sufinansiranja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa boraca i članova njihovih porodica.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo izdvojilo je 550 hiljada maraka.

U okviru Sporazuma resorno ministarstvo je već provelo konkursnu proceduru. Prijavilo se 86 kandidata od čega je njih 77 steklo pravo na učešće u ovom programu. Iz ministarstva napominju da je odziv kandidata bio mali, te da nisu utrošena sva sredstva predviđena za ovu namjenu.

– Budžetska sredstva su osigurana iz Programa za dopunska prava boraca i njihovih porodica i za 2019. godinu su predviđena u iznosu od 550 hiljada maraka. S obzirom na relativno mali odziv kandidata ovo ministarstvo će ponovo krenuti u raspisivanje jop jednog konkursta po istom osnovu – rekao je Elvir Mujkanović, ministar za boračka pitanja TK.

Kantonalna Služba za zapošljavanje bi u augustu trebala raspisati javni poziv za učešće poslodavaca u pomenutom programu, s rokom trajanja 15 dana.

– Služba za zapošljavanje će dalju proceduru provesti tako da će naši poslodavci imati pravo da se jave na ovaj poziv. Naknade koje pripadaju našim volonterima pripada oko 250 maraka, u bruto iznosu oko 330 maraka – istakao je Senad Mahmutbegović, direktror Službe za zapošljavanje TK.

Kandidati će svoj prvi radni angažman moći zasnovati već početkom oktobra. Do sada su se, na ove javne pozive, najviše javljali nastavnici koji su studij završili na Odsjeku za razrednu nastavu Univerziteta u Tuzli.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU