10.5 C
Sarajevo
Subota, 1 travnja, 2023

Sportska škola ‘Olimpija’ u Travniku afirmiše brojne sportske aktivnosti za najmlađe

Sportska škola „Olimpija“ formirana je prije četiri godine u Travniku s ciljem afirmacije sporta, ali i kako bi se svim djevojčicama i dječacima pružila prilika da se u najranijoj dobi okušaju u različitim sportskim kategorijama, te usmjere i opredijele na željene sportske oblasti za koje imaju afinitete ili talenat, ali i da usvoje neophodne navike zdravog života.

Stoga, ova travnička škola sporta mališanima nudi mogućnost treniranja različitih sportova, od košarke, rukometa, nogometa, plivanja, skijanja pa sve do različitih zanimjivih i zabavnih psihofizičkih igrica. Škola sporta za djecu najmlađe dobi danas je izrasla u zavidan sportski kolektiv koji u svom opusu ima više sportova za dječake i djevojčice gdje se sprovode brojne sportske aktivnosti za najmlađe uzraste.

Brojni mališani prodefilovali su kroz školu sporta, a danas je broj članova koji pohađaju sve sportske aktivnosti u Olimpiji veći od stotinu. Pored već prepoznatljivog razvojnog programa za najmlađu djecu, škole sporta, u kojem je akcenat da djeca u jednom sigurnom okruženju razvijaju svoje osnovne motoričke sposobnosti i socijalizuju se, tu su još i sportska gimnastika u kojoj pored djevojčica sada treniraju i dječaci.

-„Iako Travnik nema neku posebnu gimnastičku tradiciju, uspjeli smo da kontinuiranim radom stvorimo jednu bazu mladih sportista koji su za zaista kratko vrijeme ostvarili jedan veliki napredak. Također, kao i većina sportskih kolektiva i mi se suočavamo sa nedostatkom specijalizovanih uslova rada za provođenje treninga u punom kapacitetu.“, kazao je Tarik Šćetić, trener i predsjednik Upravnog odbora Sportske škole “Olimpija”.

Šečić je također naglasio da su u dosadašnjem periodu, uspjeli iz vlastitih sredstava obezbijediti sprave i pomagala za sportsku gimnastiku, a firma GS TMT iz Travnika im je izradila i poklonila gimnastičko vratilo.

-„Cilj nam je da u predstojećem periodu pokušamo obezbijediti vlastiti prostor specijalizovan za treniranje sportske gimnastike, te se nadamo da će to lokalna zajednica i Općina Travnik prepoznati kao projekat od značaja i pomoći nam pri realizaciji“, istaknuo je Šečić.

Od mjeseca maja, 2019. godine u sklopu Sportske škole „Olimpija „egzistira i Škola nogometa „Olimpija“., te već sada, kako Šečić ističe u njihovoj školi treniraju brojni dječaci, a u sljedećem periodu planiraju učestvovati o na nekoliko turnira, kao i u nogometnoj ligi SBK za mališane.

Pored navedenog, Šečić ističe da ih očekuje još mnoštvo aktivnosti koje planiraju realizovati, kao što je škola plivanja, škola skijanja, te učešće na gimnastičkim turnirima .

-„Ono što je bio imperativ od početka osnivanja, a što će se nastaviti i u budućnosti je da sa djecom rade samo visokoobrazovani treneri. U praksi toga, našem timu se pridružilo i još nekoliko profesora sporta i tjelesnog odgoja koji će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti radu Sporske škole ‘Olimpija’, kazao je na kraju Šečić.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU