Spremni za imunizaciju u BiH/ Stižu frižideri za -80 stepeni

Distribucija će se vršiti na osnovu broja stanovnika, ravnomjerno i solidarno u istom trenutku za sve kantone, kaže pomoćnik ministra FBiH dr. Goran Čerkez…

Prve vakcine protiv koronavirusa koje stignu u Bosnu i Hercegovinu biće skladištene u Mostaru, odakle će biti distribuirane širom zemlje. Distribucija će se vršiti na osnovu broja stanovnika, ravnomjerno i solidarno u istom trenutku za sve kantone i prvi koji će primiti vakcinu će biti zdravstveni radnici, kaže za Oslobođenje dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog stožera/štaba MZFBiH.

Također, UNICEF je spreman osigurati i vrijednu donaciju dva frižidera u sklopu ultrahladnog lanca (s mogućnošću skladištenja do -80 stepeni Celzijusa) od 500 litara za skladištenje ukupno 173.550 doza vakcine po jednom frižideru. Predviđen termin isporuke je kraj januara 2021. godine, naglasila je Nineta Popović, zadužena u UNICEF-u za odnose s javnošću.

Izvjesno je da su vakcine protiv koronavirusa naručene putem COVAX mehanizma, ali kako naglašava dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, u ovom trenutku u Kriznom štabu još nemaju informaciju od Ministarstva civilnih poslova BiH koje kontaktira s COVAX mehanizmom koliko će tačno doći vakcina u BiH.


– Mi smo spremni da primimo vakcine i započnemo proces imunizacije stanovništva. Također, u narednom periodu od mjesec planira se uspostava i ostalih distributivnih mjesta za skladištenje ovih vakcina, a to bi trebali biti Bihać, Sarajevo, Mostar i Tuzla, dodaje dr. Čerkez.

POSEBNI USLOVI

Posljednjih dana sve nadležne institucije u BiH najavljuju da prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa proizvođača Pfizer-BioNTech putem COVAX mehanizma u našu zemlju stižu krajem januara i početkom februara. Jedna od važnih mjera koje moraju obezbijediti nadležni zdravstveni centri jeste kako i gdje ih skladištiti kada stignu, jer one zahtijevaju temperaturu od minus 80 stepeni Celzijusa.
Na pitanje o obezbjeđenju specijalnih frižidera za hladni lanac, odnosno skladištenje vakcina, dr. Čerkez naglašava da će frižideri biti upravo za pomenuta distributivna mjesta.
– Prvi frižideri za skladištenje vakcina će stići krajem januara prema informacijama koje smo dobili od UNICEF-a. Ostali će stići u februaru, ukoliko dođe do prijema velikog broja vakcina, da ih možemo primiti, kaže dr. Čerkez.
​Dodaje da se u ovom trenutku uvijek govori o sukcesivnoj isporuci vakcina. Prva količina doza vakcina nije velika, ni u jednoj zemlji nije bila velika, jer se distribucija odvija postepeno. Ovome treba dodati da su na terenu zavodi za javno zdravstvo još prije Nove godine na održanom sastanku s Kriznim štabom federalnog Ministarstva zdravstva dobili uputstva i aktivnosti koje moraju ispunjavati iz plana imunizacije stanovništva u FBiH.

Oslobodjenej portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU