12.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Spremnost za uspostavu saradnje Metalurško-tehnološkog fakulteta Zenica i Indonezije

Ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono boravio je danas u posjeti Univerzitetu u Zenici, gdje je razgovarao s rektorom tog univerziteta Jusufom Durakovićem i njegovim saradnicima.

Ambasador Kono je zahvalio domaćinima na dosadašnjoj saradnji te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti zenički univerzitet, na kojem “posebno mjesto ima Indonežanski korner”, postavljen u holu Metalurško-tehnološkog fakulteta UNZE-a.

-Indonežanski korner je na UNZE-u postavljen već dvije godine i, naravno, mi ćemo nastaviti našu saradnju. ‘Korner’ je prikaz kulture Indonezije i mi ćemo nastojati obnoviti s novim kolekcijama. ‘Korner’ ima za cilj, ne samo da prikaže kulturu Indonezije, nego da ojača prijateljstvo između Indonezije i BiH. Posebno u pogledu jačanja saradnje na polju razmjene studenata i tehnologija – istakao je Kono.

Današnji sastanak, dodao je, ima za cilj da više bh. studenata dobije priliku da studiraju u Indoneziji, ali i indonežanskih studenata na univerzitetima u BiH.

-Veoma sam zadovoljan što danas mogu ugostiti ambasadora Indonezije i što imamo priliku da razgovaramo o budućoj saradnji između dvije zemlje – Indonezije i BiH, a posebno UNZE-a sa univerzitetima u Indoneziji. Ova saradnja sa Indonezijom datira još od ranije, kroz razmjenu studenata, jer njihovi su studenti dolazili na naš Medicinski fakultet i imali su određene rezultate. Plan je da pokušamo razmijeniti i nastavnike i profesore. Pokazali su interes da napravimo saradnju i s našim Metalurško-tehnološkim fakultetom, jer Indonezija ima izuzetno razvijenu metalurgiju – istakao je rektor Duraković.

(FENA) L. A.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU