17.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

SRAMOTAN INCIDENT Izgubio USB sa podacima stanovnika cijelog grada

Jedan radnik u Japanu mogao bi da osjeti posljedice mamurluka nakon što je izgubio USB sa podacima stanovnika cijelog grada nakon noćnog izlaska sa kolegama.

Zašto? Zato što je izgubljeni USB sadržao lične podatke skoro pola miliona ljudi.

Neimenovani muškarac stavio je memorijski štap u svoj ranac veče prije opijanja u gradu Amagasaki, sjeverozapadno od Osake.

Proveo je nekoliko sati pijući u lokalnom restoranu prije nego što se na kraju onesvjestio na ulici, javili su lokalni mediji. Kada je na kraju došao, shvatio je da mu nedostaju i torba i memorijski USB sa podacima gađana.

Japanski emiter NHK izvještava da muškarac, za kojeg se navodi da ima 40 godina, radi za kompaniju koja ima zadatak da pruža beneficije domaćinstvima koja su oslobođena poreza.

On je preno lične podatke stanovnika cijelog grada u disk jedinicu prije nego što se sastao sa kolegama tokom noći u gradu.

Gradski zvaničnici su rekli da USB sadrži imena, datume rođenja i adrese svih stanovnika grada. Takođe je uključivao osjetljivije informacije, uključujući poreske podatke, brojeve bankovnih računa i informacije o porodicama koje primaju socijalno osiguranje.

Na sreću po čovjeka, gradski zvaničnici su rekli da su podaci koji se nalaze na disku šifrovani i zaključani lozinkom. Dodali su da do sada nema znakova da je neko pokušao da pristupi informacijama.

Ali sramotni incident izazvao je izvinjenje zvaničnika, a gradonačelnik i drugi lideri su se naklonili u znak izvinjenja stanovnicima prenosi BBC.

– Duboko žalimo što smo duboko narušili povjerenje javnosti u upravu grada – rekao je zvaničnik grada Amagasakija na konferenciji za novinare.

SRAMOTAN INCIDENT Izgubio USB sa podacima stanovnika cijelog grada appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU