Sretan Svjetski dan učitelja!

Danas je Svjetski dan učitelja, dan kada treba da skrenemo pažnju javnosti na važnost ove profesije za izgradnju svakog društva, kada treba izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju, kako to nalaže UNESCO koji je ovaj dan proglasio prije skoro tri decenije.

U vremenu pada univerzalnih vrijednosti, tehnološke revolucije i opće nesigurnosti sve češće čujemo negativne konotacije vezane za obrazovni proces u školama. Mi smo za ovu priliku igrom slučaja pronašli razred i učiteljicu koji se neizmjerno vole i poštuju i imaju odlične rezultate.

Riječ je o odjeljenju V-3 O.Š. “Meša Selimović” u Zenici.

Na pitanje “Šta ti je najbolje kod tvoje učiteljice?” učenik Džemaludin Huseinspahić odgovara: “Meni je najbolje to što me uči i što me zabavlja i što sam sve od nje naučio i moja mama je sretna što mi je baš ona učiteljica“.

Primjećujemo pred njim i pred njegovom drugaricom iz klupe otvorene sveske iz matematike sa skoro tehnički ispisanim brojkama. Kažu učiteljica Adisa ih uči da trebaju imati lijep rukopis i da sve što treba za školu da na vrijeme nauče.

Prema riječima Anide Nezić, učenice V-3 nema bolje učiteljice od Adise. “Najdraži mi je predmet bosanski jezik, ja sam se popravila dosta s učenjem i iz drugih predmeta, a učiteljica nije stroga”, priča nam Anida.

Njihova učiteljica nam otkriva da je sa svojih pet godina života znala da će postati učiteljica. Rat ju je malo omeo u toj namjeri ali je uspjela, kaže snagom svoje volje.

“To učim i svoju djecu, najviše to da volja čini čuda. Da svoje ciljeve ostvaruju da već sada počnu razmišljati o tome šta žele biti u životu, šta žele da ostvare”, kaže Demirović i na pitanje kako ih to uči kroz igru odgovara: “Pa ispričam im anegdotu npr. iz svog života, tako ih zabavim, ali im i objasnim šta je dobro, a šta loše”.

adisa demirović

Uči ih kaže i da ocjena jedinica nije kraj svijeta, ali gle čuda ovaj V-3 razred ima prosjek uvijek iznad četiri, bude i 4,70, dakle sve su to vrlodobri i odlični učenici i učenice. Kažu drago im je što i učiteljica ima svoj praznik i što se taj dan ne ide u školu. Učiteljica kaže da se lijepo osjećaju ona i kolege i kolegice što imaju 5. oktobar, ali se to svodi samo na dan odmora od nastave.

Ne treba nama taj dan odmora, nama treba nešto da se promijeni nabolje u obrazovnom procesu, trebaju nam kvalitetniji nastavni planovi i programi. Treba riješiti način prijema prosvjetnih radnika u školama, evo sada se već pojavljuje i manjak prosvjetara jer svršeni srednjoškolci sve manje žele studirati nastavničke fakultete”.

U prosvjeti je počela raditi prije 20 godina i primjeti razlike u odnosu na sada, koje su posljedice posebno korištenja tehnologije, ali da su djeca uvijek ista. Traže samo ljubav i poštovanje i to odraslima i uzvraćaju.

Roditelji danas, možda, imaju i prevelika prava, očekuju velika prava u nastavnom procesu, da tako kažem. Ja nisam za to, znate. Tražim od roditelja da nas puste da radimo svoj posao onako kako najbolje znamo. U svim drugim sferama života i djelatnostima ljudi rade kako misle da trebaju i kako valjda nabolje znaju, samo u prosvjetu se svi nešto petljaju”, riječi su učiteljice.

Za učitelje se često kaže da su tihi heroji koji oblikuju budućnost generacija i da nisu samo prenositelji znanja, već i mentori, inspiratori i podrška svojim učenicima. Nama se upravo tako činilo boraveći 30-ak minuta u razredu učiteljice Adise koji smo napustili uvjereni da će ovi mališani sutra na najbolji mogući način graditi bh. društvo. (A. Huskić)

sretan svjetski dan učitelja!
sretan svjetski dan učitelja!

The post Sretan Svjetski dan učitelja! appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU