3.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Šta činiti tokom vrelih ljetnih dana – kakva je preporuka ljekara?

”Nakon nekoliko izuzetno toplih dana, kao što je bila prognoza meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, stiglo nam je osvježenje, pa samim tim i broj pacijenata u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla je smanjen”.

Za 24 sata, sa nedjelje na ponedjeljak ova Služba imala je 217 intervencija, što je prosječan broj za ovu zdravstvenu instituciju. Međutim, u danima prije, taj broj je bio veći. Ono što je zanimljivo je da je u tim danima bio povećan broj intervencija na terenu, van prostorija Službe.

”Jako puno kolapsnih stanja je bilo u gradu, i na otvorenom i u javnim ustanovama, šalterskim salama, u pošti, kolapsnih stanja u bankama zbog visokih vanjskih temperatura, dugo stojanje u redu ili neke druge otežavajuće okolnosti”, kaže Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Najčešći pacijenti su osobe treće životne dobi, uglavnom hronični bolesnici, čiji se organizam teško prilagođava prelazima sa nižih na visoke temperature, kakve su već zabilježene u prošloj sedmici. U sličnoj situaciji je i najmlađa kategorija stanovništva. Kompenzatorni mehanizmi su kod djece nerazvijeni a kod starijih iscrpljeni, kaže doktorica Kuluglija Memišević, stoga ne čudi što su oni uvijek prvi na udaru, bilo da se radi o niskim ili visokim temperaturama.

  Novo Vijeće ministara BiH danas o privremenom finansiranju i graničnim prelazima

”Zbog povišene temperature vanjske, pojačanog znojenja, obično su to znaci dehidracije u različitom stepenu, od neke blage malaksalosti pa do ozbiljnih stanja, pojave sunčanice i toplinskih grčeva, toplotnog udara, ovisno koliko su bili izloženi”, navodi doktorica Kuluglija Memišević.

Ovakvih tegoba nisu pošteđeni ni mladi, čak dobro fizički pripremljene osobe, posebno ako se radi o fizičkom radu na otvorenom. Ljekari za sve građane daju preporuke šta činiti u vrelim ljetnim danima, što nas, prema prognozama meteorologa očekuje već naredne sedmice.

”Za hronične pacijente da se pridržavaju savjeta svojih ljekara, ljekari porodične medicine su ipak najbolje upućeni u njihovo zdravstveno stanje. Mi generalizirano dajemo upute da se vodi računa o zaštiti od UV zraka, da se uzima dovoljno tečnosti dva litra, da se ne krećemo bez velike potrebe u tom najtoplijem dijelu dana, pogotovo da budemo na otvorenom bez zaštite je pogubno za kožu. Skrećem pažnju roditeljima da moraju djeci imati neke zaštite za glavu. Ukoliko osjete neke tegobe na vrijeme se skloniti u hladnu prostoriju, krenuti lagano sa rehidracijom, s tim što ne treba preferirati jako ohlađene napitke. Za sve oni koji ne mogu sami sebi pomoći mi smo tu, nadam se da neće biti puno takvih intervencija”, ističe ona.

  U BiH 56 novozaraženih koronavirusom, preminule dvije osobe

Doktorica Kuluglija Memišević također apeluje na poslodavce čiji radnici rade na otvorenom, poput građevinskih radnika, da prilagode radno vrijeme, kako bi ih zaštitili. Najbolje je prekinuti rad u popodnevnim satima, kada je sunce najjače, a nastaviti u poslijepodnevnim satima, da ne bi došlo do neželjenih posljedica. Također bi trebali koristiti i druge zaštitne mjere za te radnike, poruka je načelnice Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

rtv.slon

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU