5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Šta je Bitcoin i kako kupiti Bitcoin?

Mnogi smatraju da je danas Bitcoin najpoželjnija valuta na svijetu, no i dalje većina ljudi ne razumije šta je Bitcoin točno i na koji način funkcionira. Najjednostavnije rečeno Bitcoin je digitalna kriptovaluta tj. elektronska verzija novca. Za razliku od tradicionalnih sistema online plaćanja, Bitcoin omogućava ubrzane, anonimne i niže naknade transakcija.

Ako se pitate šta je Bitcoin, odgovor nije toliko kompliciran. Pročitajte kroz nastavak teksta kako je nastao i kako se koristi.

Prva kriptovaluta na internetu je Bitcoin

Ova kriptovaluta je u mnogim stvarima bila prva, poput stvaranja prve elektronske verzije novca. Jedna od njenih mnogobrojnih prednosti je obavljanje transakcija bez posredovanja banke, tj. treće strane – već izravno između ljudi.

Bitcoin je budućnost i sadašnjost. Zbog toga je važno da razumijemo čitav sistem funkcionisanja digitalnog novca koji će nam trebati jednoga dana, pa čak i danas.

Ne postoje fizički Bitcoini, već samo stanja na javnoj knjizi, čijim informacijama svi imaju transparentan pristup. Sve Bitcoin transakcije potvrđuju se velikom količinom računalne snage. Zbog toga nijedna banka ili vlada ne izdaju ili ne podržavaju Bitcoin.

Unatoč neodobravanju banka i vlada, Bitcoin je postao vrlo popularan i pokrenuo je lansiranje stotina drugih kriptovaluta, zajednički nazvanih altcoini. Zbog konstantnog porasta u cijenama na dugoročno, Bitcoin se smatra jednom od najboljih investicija današnjice.

šta je bitcoin i kako kupiti bitcoin?
bitcoin radi na blockchainu

Kako je nastao Bitcoin?

Priča o najpoznatijoj kriptovaluti počela je 2008. godine. Tada je osoba ILI grupa pod imenom Satoshi Nakamoto objavila da će uskoro napraviti elektronski sistem novca koji je u potpunosti peer – to – peer, bez prisustva treće partije.

  Nauka spojila djecu različitih nacionalnosti u Srebrenici

Ujedno je objavljen i Bitcoin whitepaper, u kojem je objašnjen način funkcioniranja ove najpoznatije kriptovalute. Ni dan danas identitet osobe ili grupe, koja stoji iza najsnažnije kriptovalute na svijetu, nije poznat..

Ukoliko se pitate zašto je identitet tvorca Bitcoina zaštićen, odgovor je jednostavan – privatnost. Zasigurno da je Bitcoin postao svjetski fenomen koji je privukao pažnju svim medijima i državnim vladama. Kako bi zaštitio sebe od svih mogućih neprijatelja i tužbi, pravi identitet Satoshi Nakamot-a vrlo vjerojatno će zauvijek ostat nepoznat.

Široka zastupljenost Bitcoina u ”pravom” svijetu uzrokovala bi velike teškoće u svjetskom bankarskom i monetarnom sistemu. Ukoliko bi Bitcoin postao valuta koja bi se mogla koristiti bilo gdje to bi predstavljao problem svim  bankama i vladama.

Neko ko ima toliko Bitcoina kao Satoshi mogao bi postati meta kriminalaca, pogotovo jer su Bitcoin manje slični dionicama, a više gotovini, gdje bi se privatni ključevi potrebni za autorizaciju potrošnje mogli ispisati.  Vrlo vjerovatno je da tvorac Bitcoina posjedje dobro razrađen plan sigurnosti i svih potrebnih mjera zaštite podataka. Čuvanje identiteta ipak je dobra ideja ukoliko uzmemo u obzir njegov svakodnevni rast.

Kako funkcionira Bitcoin?

Kako funkcionira Bitcoin?

Bitcoin sistem je zapravo grupa računala (nazivaju se miners i nodes)  koji zajedno pokreću Bitcoin kod i pohranjuju njegov blockchain.  Jednostavnije rečeno blockchain je skup blokova u kojima se nalazi zbirka transakcija. Sva računala koja emitiraju blockchain sadrže popis blokova i transakcija. Zbog izuzetno organiziranog sistema niko ne može prevariti sistem.

Svako, bilo da pokreće Bitcoin “čvor” ili ne, može uživo vidjeti ove transakcije. Važan dio Bitcoin sistema je čuveni proces rudarenja (mining). Bitcoin rudarenje je postupak kojim se potvrđuju transakcije na blockchainu. Općenito, mining zahtijeva rješavanje računski teških zagonetki kako bi se otkrio novi blok, koji je dodan blockchainu.

  Naučni događaji koji su obilježili 2019. godinu

Glavni zadatak Bitcoin rudarenja je dodavanje i proveravanje svih transakcija koje su ostvarene.  Za dodavanje blokova u blockchain, čuveni rudari se nagrađuju s nekoliko Bitcoin-a. Interesantno je da se nagrada dijeli na svakih 210 000 blokova. U dalekoj 2009. godini nagrada za blok je iznosila 50 Bitcoina, a u 2020. godini nagrada se smanjila na 6,25 Bitcoin-a. 

Kako kupiti Bitcoin?

Dovoljno smo upoznati o konstantnom porastu Bitcoina i njegovoj važnosti. S obzirom da je to zapravo digitalna valuta vjerovatno se pitate gdje možete koristiti čuveni Bitcoin. Najjednostavnije možete ga koristiti skoro bilo gdje u online svijetu. Danas je postala prihvaćena valuta s kojom možete kupiti najosnovnije stvari.

O važnosti valute najbolje govori činjenica da su velike kompanije poput Wikipedije i Microsofta uvele plaćanje putem Bitcoina. 

Na našem području još uvijek se ne daje važnosti digitalnim kripotovalutama, no one su zaista budućnost koja uskoro postaje svakodnevnica. Zbog toga je važno upoznati se o upotrebi i korištenju Bitcoina. Za više informacija o kriptovalutama posjetite novi portal na našem području https://kriptoportal.net/ koji vam donosi sve potrebne informacije iz kripto svijeta.

Investiranje u Bitcoin je veoma riskantno i njegova cijena je dosta volatilna. Nikada ne ulažite više od onoga što ste spremni izgubiti.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU