32.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  „Šta se bijeli u gori zelenoj?“ u četvrtak na repertoaru BKC-a u Živinicama

  U nastavku teatarske revije „Četvrtkom u pozorište“ u četvrtak će na Velikoj sceni BKC-a, biti odigrana dokumentarno-igrana drama „Šta se bijeli u gori zelenoj“. Predstava će biti odigrana, kamerno, s početkom u 19:30 sati, a broj gledalaca biće ograničen na 60.

  Dokumentarno igrana predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj?“ je duo drama koja je rađena po motivima Hasanaginice. Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

  Sadika Kahrimanović, Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka-redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

  U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić , vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Izvršni producent na predstavi je Ermin Avdić, takođe zadužen za ton i svjetlo.
  Predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj?“ rađena je po motivima djela sledećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić – a dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.

  Cijena ulaznice je 5 KM, a sve informacije i rezervacije na broj: 035/773-908 ili na Fb stranici JU BKC Živinice.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU