Mnogo se zna o opasnostima šećera, ali i o prednostima prirodnog meda. Možda razmišljate o zamjeni jednog proizvoda drugim i završiti s time? To zvuči dobro, ali u stvarnosti nije tako jednostavno. I med i šećer su bogati ugljikohidratima, koji se sastoje od dva monosaharida, glukoze i fruktoze. Oni imaju isti broj kalorija po gramu, tijelo ih brzo razgrađuje i mogu uzrokovati skokove u nivou šećera u krvi.
Prednosti prirodnog meda kao zaslađivača su očite. Ima mnogo korisnih svojstava koje drugi tipovi šećera nemaju. Čak i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje unošenje meda u prehranu, u količini koja ne prelazi 10% ukupnih kalorija dodanih šećera. Nastavak otkriva zašto.
Koje su prednosti prirodnog meda?
Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne podiže razinu glukoze u krvi tako brzo. Osim toga, ima bogatiji okus i naglašeniju slatkoću, pa bi vam možda trebalo znatno manje meda. Prema znanstvenim radovima iz 2018., med može sadržavati tragove esencijalnih vitamina i minerala poput kalija, kalcija, cinka te vitamina C, B1, B2, B3, B5 i B6.
Nedavna studija iz 2021. pokazala je da su pacijenti s infekcijama gornjih dišnih puteva koji su konzumirali med imali brže nestajanje nekih simptoma, uključujući učestalost i intenzitet kašlja, u usporedbi s grupom koja nije koristila ovaj proizvod. Dokazana su i antioksidativna i antibakterijska svojstva meda. Tvari sadržane u sirovom medu mogu imati antifungalno i prebiotičko djelovanje, piše portal Medical News.
Što se događa ako šećer potpuno zamijenite medom:
Razina glukoze u krvi može porasti
Med sadrži šećer i ugljikohidrate u velikim količinama. Ako ga konzumirate više od preporučenih dnevnih doza, razina glukoze u krvi može naglo porasti.
Med može sniziti krvni tlak?
Vjeruje se da u malim dozama med može sniziti krvni tlak, pa ako imate hipotenziju, morate biti oprezni. Ipak, ako pretjerano konzumirate ovaj proizvod, učinak će biti suprotan i dugoročno može utjecati na funkcioniranje srca.
Med može izazvati probleme sa želucem
Ako patite od zatvora, konzumiranje meda može pogoršati situaciju. Čak i ako je sve u redu s probavom, povećan sadržaj fruktoze u proizvodu može usporiti peristaltiku. Osim toga, ljubitelji meda mogu osjetiti simptome poput nadutosti, proljeva i mučnine.
Med može potaknuti debljanje
Ako pazite na svoju težinu, izuzetno je važno kontrolirati količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljikohidrata u ovom proizvodu može značajno ometati vaš uspjeh u mršavljenju.
Što odabrati – šećer ili med?
Ako vam je teško odreći se slatkog, a ne morate izbjegavati hranu koja sadrži glukozu i fruktozu, onda je bolje dati prednost medu. Ipak, trebali biste se pridržavati preporučenih dnevnih doza. Kada je riječ o prirodnom medu, sasvim je dovoljna doza od 50 mililitara dnevno, ali čak i manje je bolje. Ako imate alergijske reakcije na pčelinje proizvode ili kroničnu bolest, prije upotrebe se obratite liječniku.
BONUS VIDEO:
ŠTA SE DEŠAVA AKO ŠEĆER ZAMIJENITE MEDOM? Stomak može trpjeti, a mnogi su u zabludi oko mršavljenja appeared first on Aloonline.ba.
Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )