Šta uraditi sa starim routerom? Evo deset savjeta

Postavite mrežu Wi-Fija za goste
Napravite bežični repetitor slijedeći prethodno opisane upute, ali ga ponudite gostima kao otvorenu bežičnu mrežu, spojenu na vašu lozinkom zaštićenu mrežu, koristeći opciju guest network.

Pretvorite router u jeftini uređaj za streaming internetskog radija
Pojedine routere moguće je namjestiti za streaming internetskih radija, ako ste spremni instalirati firmware softver OpenWrt ili DD-WRT. Trebat će vam i dodatni softver, kao i USB zvučna kartica.

Pretvorite router u jeftin mrežni prekidač
Većina routera nema više od šest portova za Ethernet, često ne više od četiri. Ako ih trebate više, možete upotrijebiti stari router kao mrežni prekidač. Svakako najprije isključite bežično umrežavanje na starom routeru.

Pretvorite router u bežični most
Što ako je vaš novi router isključivo bežični? Ako trebate povezati uređaje Ethernet vezom na vašu kućnu mrežu, trebat ćete bežični most. Stari router može preuzeti tu ulogu. Slično kao s dijeljenjem mreže Wi-Fi, samo što u ovom slučaju dijeli pristup putem Etherneta.

Napravite čvorište (hub) za uređaje pametnog doma
Pojedini routeri dolaze s korisnim dodatnim portovima. Recimo, USB port koji može dobro poslužiti za nadogradnju i čišćenje firmwarea za routere koji koriste OpenWRT ili DD-WRT. Drugi uređaji dolaze sa serijskim portom. Oni mogu biti prenamijenjeni u uređaje za automatizaciju doma.

Pretvorite router u NAS disk
Tražite način kako pohraniti podatke na jedan uređaj tako što ćete im moći pristupiti bilo gdje u vašem domu? Za to trebate Network Attached Storage (NAS), čvrsti disk spojen na vašu mrežu. Takvi su uređaji razmjerno cjenovno dostupni.

Ali – pogađate – u tu svrhu može poslužiti i stari router. Na žalost, za to mogu poslužiti samo routeri s vlastitim firmwareom (kao što je, primjerice, DD-WRT) i koji imaju ulaz za USB. Također, mora postojati način kako pregledati sadržaje svih USB-om povezanih uređaja putem routera.

Pretvorite stari router u web poslužitelj
Ako vaš stari router podržava OpenWRT ili DD-WRT i može poslužiti kao NAS ili čvorište za pametni dom, na njega možete postaviti i jednostavnu web stranicu. Hoćete li na nju staviti informacije za ostale ukućane, osobni blog (uz odgovarajuću podršku, možda čak i WordPress) ili nešto treće? Odluka je na vama.

Napravite vlastiti VPN router
Na starije routere s vlastitim firmwareom moguće je postaviti softver za virtualne privatne mreže (virtual private networks, VPN) i time zaštititi sve uređaje koji koriste vašu mrežu.

Prodajte ga
Ako vam ništa od navedenog nije privlačno ili dostupno, pokušajte prodati vaš router na eBayu ili sličnom servisu. Možda je nekome potreban, navodi tportal.hr.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU