Stanivuković i Imamović razgovarali o privredi, kulturi, turizmu… (VIDEO)

 Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u okviru posjete Tuzli sastao se s gradonačelnikom tog grada Jasminom Imamoviće, s kojim je razgovarao o privredi, kuluri a najviše o turizmu i saradnji Banja Luke i Tuzle u toj oblasti.

Imamović je naglasio da je Tuzla najmultikulturalniji grad u BiH te da građani Banje Luke i Tuzle imaju iste ljudske želje, a to su dobro zdravlje, zdravstveni sistem, obrazovanje, zaštita od korupcije, slavljenje zajedničke države, kvalitet života i ekonomsko održivi razvoj.

Napomenuvši da su dogovore o zajedničkoj saradnji odavno uspostavili privrednici, sportisti i umjetnici, Imamović je poručio da političari trebaju slijediti njihove primjere i da trebaju više razgovarati o onome što ih veže, a ne o onome što ih razdvaja.

– Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla su važni gradovi i važno je da sarađuju, želje naših građana su iste i mi smo tu da opravdamo njihovo povjerenje – kazao je Imamović, pozvavši građane Banja Luke da posjete i ljetuju u Tuzli.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković zahvalio je gradonačelniku Tuzle na gostoprimstvu i napomenuo da je Grad soli posjetio ranije kao odbornik u Skupštini Banje Luke, od kada ga vežu lijepe uspomene za taj grad.

– Važno da građani sarađuju i veoma je bitna i povezanost različitih generacija i pogleda – naveo je Stanivuković.

Poslao je poruku iz Tuzle da je došlo vrijeme za priču jezikom kulture, privrede, turizma i ekonomije.

Navodeći da Tuzli ima primjer tehnološkog parka, smatra da ovaj grad može pokazati svoje iskustvo Banjoj Luci, jer je, kako je naveo, taj grad  tek u početnoj fazi tog projekta.

Naglasio je da određene firme iz Federacije BiH svoje djelatnosti razvijaju u Republici Srpskoj te obratno, što je od velikog značaja, napomenuvši da su privrednici Banje Luke zainteresirani za investiranje u Tuzli.

Stanivuković je pozvao Tuzlake da posjete Banju Luku i njene turističke potencijale – Vrbas, Kastel i dr.

Gradonačelnik Banje Luke će tokom boravka u Tuzli posjetiti Hram uznesenja Presvete Bogordice, gdje će s vladikom Fotijem razgovarati o 140 godina postojanja hrama, što govori o tome koliko je “Tuzla širok i multikulturalan grad”, poručivši da je to i Banja Luka i da u njoj ima mjesta za život svakog čovjeka.

Stanivuković će danas posjetiti i turistički biser Tuzle, Panonska jezera, a na pitanje novinara da li će posjetiti Tuzlansku kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti uputio je poruku da je poštovanje i suosjećanje sa svim žrtvama prisutno, te zamolio javnost da mu se pruži prilika za slanje univerzalnih i važnih poruka, uz poglede na sadašnjost i budućnost.

– Iskazao sam saosjećanje prema svakoj žrtvi i nesretnom ratu koji je doveo do toga, ali morate biti svjesni da sam se ja tek tada rodio. Mislim da je to dovoljno u ovom trenutku – kazao je Stanivuković. (Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU