Stanković progovorio o derbijima u Europi: Dvoboj vječnih je osobna stvar

Legenda Crvene zvezde i sadašnji trener Ferencvaroša Dejan Stanković progovorio je za mađarske medije o svojoj karijeri.

Intervju je počeo pitanjem da li je od malih nogu znao da ga srce neće vući na stranu Partizana?

U mojoj obitelji Zvezda je kao vjera, vjera. Moji roditelji, ja, pa čak i baka i djed smo rođeni u Beogradu, bila je velika radost kada sam postao član kluba sa 10 ili 11 godina. Trenirao sam u Crvenoj zvezdi, gdje su mnogi veliki igrači započeli karijeru. Za momka rođenog u Beogradu, posebno zaljubljenika u crveno-bijele boje, potpisivanje ugovora sa najdražim klubom je ostvarenje sna.

Kakva su vaša sjećanja na Zvezdin put na Kup europskih prvaka?

U tom sam razdoblju hvatao i dodavao lopte na utakmicama, pratio put momčadi sa strane i rekao sam sebi: ‘Učinit ću sve da jednog dana zaigram u ovom klubu’. Na svakoj domaćoj utakmici bilo je 80.000 navijača. Revanš protiv Bayern Münchena i prolazak s golom u posljednjim trenucima ostavio je snažan dojam na mene. Rekao sam: ‘I ja ću biti igrač Crvene zvezde!’ Sa 16 godina sam već debitirao za seniorsku momčad, s 18 sam bio kapetan, a s 19 sam potpisao za Lazio. Sve se dogodilo vrlo brzo, ali sam uživao u svakom trenutku”

Jeste li se bojali navijača Partizana kad izađu u šetnju Beogradom i što bi vam mogli reći?

Ovo (neugodna situacija, ur.) se nikada nije dogodilo, vjerojatno zato što sam respektirao svog najvećeg rivala. Svi su znali za koju momčad navijam, ali sam u isto vrijeme imao mnogo prijatelja iz Partizana s kojima sam i danas u kontaktu. Od tada su se vremena promijenila, teže je družiti se s igračima gradskog rivala, ali prije to nije bio problem.”

Crvena zvezda – Partizan, Lazio – Roma, Inter – Milano. Koji bi derbi izabrao?

Svaki od njih je potpuno drugačiji. Beogradski derbi za mene je osobna stvar. Ako izgubiš, moraš probaviti poraz i kao navijač i kao igrač. Ili čak kao trener i navijač, što mi se kasnije dogodilo. U takvim situacijama čovjek dvostruko pati. Derbi između Lazija i Rome predstavlja borbu dijametralno suprotnih načina života i stavova. U Beogradu su ljudi isti, samo su boje drugačije. U glavnom gradu Italije situacija je drugačija. Atmosfera u Rimu uvijek je bila nevjerojatno vruća tijekom svih utakmica. Možeš izaći dva tjedna prije i dva tjedna poslije derbija i navijači traže da se slikaju, slave s tobom… Ali u slučaju poraza bolje je ne izlaziti iz kuće. A milanski derbi je kao u milanskoj Scali, kao u kazalištu. Svojevrsni urbani spektakl sa 82.000 navijača. Od toga 70.000 navijača navija za jednu momčad, 10.000 za drugu. To je derbi koji govori o prestižu, to je lokalna atrakcija u kojoj svi uživaju. Pobijedite ili izgubite, svijet se ne raspada. Poanta je da jedna strana sutradan može reći da je danas bio dobar dan, jer smo pobijedili gradskog rivalaistaknuo je između ostalog Stanković.

www.sportskacentrala.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU