Stanovnici SBK morat će plaćati održavanje zgrada

Vlada Srednjobosanskog kantona danas je usvojila Nacrt Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju dijelova zgrada čime bi se uredilo upravljanje zgrada koje nije bilo najbolje zakonski uređeno u poslijeratnom periodu.

Do danas su se stanari i upravitelji zgrada o svojim zajedničkim objektima zgrada brinuli po dogovoru te su sukladno tome bez zakonskih okvira vršili obnove svega onoga što je bilo potrebno. Upravo iz tog razloga Vlada SBK danas je usvojila navedeni nacrt kako bi se uredila oblast upravljanja zgradama što će olakšati posao stanarima i upraviteljima.

Ministar prostornog uređenja SBK Amir Šečibović je kazao da su do danas zgrade, odnosno, briga o zgradama, bile prepuštene stanarima i upraviteljima koje su oni izabrali.

“Sada imamo situaciju da se to radi kako se vlasnici stanova dogovore. Ovo što je danas predloženo bit će organiziran, definiran način upravljanja zajedničkim površinama, uz obaveze i stanara i upravitelja”, kazao je Šečibović.

Dodao je da je Nacrt upućen svim općinama kako bi se izjasnili prije javnih rasprava te da se očekuje veći interes upravitelja s obzirom na to da ih je samo sedam certificiranih.

Šečibović je također kazao da je dosadašnji zakon pokazao brojne manjkavosti zbog čega je njegova primjena u praksi izostala.

“Cijena površina je dovela do toga da nije bilo zainteresovanih pa su licencirani upravitelji prekidali sporazume jer ta sredstva nisu bila dostatna za pokrivanje osnovnih troškova. Stanari će sada redovno morati izvršavati svoje obaveze jer oni koji žele živjeti u organizovanoj zajednici moraju snositi dio odgovornosti i učestvovati u toj organizaciji”, poručio je ministar Šečibović. (Klix.ba)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU