Šteta privrednim subjektima prouzrokovana elektroenergetskim kolapsom

Danas, 22.06.2024. godine Predsjednik Upravnog odbora Udruženja privrednika Grada Zenica je održao hitni sastanak sa dipl.ing. elektrotehnike Suvadom Patkovićem, ekspertom za oblast proizvodnje i distribucije električne energije.

Jučerašnji kolaps elektroenergetskog sistema je uzrokovao zastoje u proizvodnji mnogih privrednih subjekata i nanio štetu koja se još uvijek procjenjuje. Stoga je tema današnjeg sastanka bila pronalazak načina preventivnog djelovanja kako se raspad sistema ne bi ponovio.

Gosp. Patković je skrenuo pažnju na činjenicu da su proizvodni i distibutivni kapaciteti elektropriveda na nivou FBiH u veoma lošem stanju te da postoji urgentna potreba za formiranjem ekspertnog tima iz reda stručnjaka sa univerziteta, javnih institucija i privrednog sektora koji bi napravio presjek stvarnog stanja elektroenergetskog sistema na nivou FBiH i definisao korake za unapređenje istog.

Kao primjer je navedena Poslovna Zona Zenica I gdje već postoje ograničeni kapaciteti prilikom priključenja novih korisnika kao i subjekata koji žele da proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora odnosno solarnih panela.

Zaključak je da će Udruženje privrednika Grada Zenica formirati ekpertni tim, uključujući gosp. Patkovića i u saradnji sa Udruženjem poslodavaca iz FBiH, održati sastanak sa nadležnim institucijama na nivou FBiH na kojem bi se skrenula pažnja na pomenute probleme i pronašao način za unapređenje eleketroenergetskog sistema u FBiH. (izvor: Udruženje privrednika Grada Zenica)

The post Elektroenergetski kolaps prouzrokovao štetu privrednim subjektima appeared first on zenicainfo.ba.

Izvor: ( zenicainfo.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU