-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Stigle donacije iz Mozzarta u Sigurne kuće u Tuzli i Bihaću

Kompanija Mozzart, tokom svjetske kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, nastavlja da provodi akciju „Stop nasilju nad ženama u BiH“.

Njihovi predstavnici obišli su Sigurne kuće u Tuzli i Bihaću gdje su uručili donacije u skladu sa njihovim najvećim potrebama. Tako je korisnicima u Bihaću stigla novčana donacija, a pobrinuli su se da dvorište Sigurne kuće u Tuzli krasi dječije igralište koje će koristiti najmlađi štićenici.

stigle donacije iz mozzarta u sigurne kuće u tuzli i bihaću
stigle donacije iz mozzarta u sigurne kuće u tuzli i bihaću

-Imali smo samo jedan tobogan i improviziranu ogradu, pa su korisnice i djeca bili izloženi pogledima i dolascima nasilnika, uvredama i uznemiravanju, što bi im ponovo izazvalo traumu. Zato smo odlučili da ogradimo i opremimo igralište, pa smo aplicirali na projekte, a našu želju podržala je i kompanija Mozzart koja je obezbijedila sav mobilijar na igralištu. To nam je veoma značajno jer je mališanima ograničeno kretanje, a sada koriste igralište na kojem imaju sve uslove za sigurnu igru zbog čega su oduševljeni i srećni, to je za njih od neprocjenjive važnosti. Od srca se zahvaljujemo donatoru– kaže Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće pri Udruženju građana “Vive žene“, Tuzla.

stigle donacije iz mozzarta u sigurne kuće u tuzli i bihaću
stigle donacije iz mozzarta u sigurne kuće u tuzli i bihaću

Ove godine su imali 98 korisnika- žena i djece. Među njima je bilo djece bez pratnje iz različitih razloga, a najčešće zbog nasilja od strane srodnika.

Trenutno je Sigurna kuća u Tuzli dom za osam korisnika. Među njima su dvije maloljetnice bez pratnje roditelja koje su tu na zahtjev Centra za socijalni rad.

  U gašenju požara na području Tuzle pomaže helikopter Oružanih snaga BiH (VIDEO)

Tu imaju sve što im je potrebno- smještaj, hranu, higijenu, odjeću, obuću, lijekove, zdravstvene preglede, školski pribor i udžbenike za djecu… Posebno je važna usluga ambulantnog savjetovališta za žrtve nasilja gdje se mogu obratiti za pomoć, a tu mogućnost ove godine je koristilo oko 260 osoba.

stigle donacije iz mozzarta u sigurne kuće u tuzli i bihaću
stigle donacije iz mozzarta u sigurne kuće u tuzli i bihaću

Ovo nije prvi put da je kompanija Mozzart podržala rad Sigurne kuće u Tuzli jer su ranije potpisali Protokol o saradnji pružajući im finansijsku podršku.

Ovog puta, u okviru projekta „Stop nasilju nad ženama u BiH“, finansijska pomoć stigla je u Sigurnu kuću u Bihaću.

-Veoma nam je drago što su u kompaniji Mozzart odučili da obiđu i našu Sigurnu kuću i da nam uruče donaciju koja nam puno znači. Novac smo namijenili za rekonstrukciju krova. Drago nam je što postoji ovako društveno odgovorna kompanija koja pokazuje senzibilitet prema socijalnim kategorijama i žrtvama nasilja. Hvala im na tome- kaže Jasmina Hodžić, voditeljica Sigurne kuće Bihać pri Udruženju „Žene sa Une“.  

Ovo Udruženje osnovano je 1994. godine, a Sigurna kuća postoji od 2005. godine. Jedina je u Bihaću i pokriva osam općina Unsko-sanskog kantona, a namijenjena je žrtvama porodičnog nasilja. Ove godine su potpisali i Ugovor sa Ministarstvom sigurnosti BiH za prijem žrtava trgovine ljudima.

  Sarajevo - Večeras u Vijećnici treći Austrijski bal

Trenutno usluge Sigurne kuće u Bihaću koristi 11 korisnika, među kojima su žene, žene sa djecom i maloljetnici bez pratnje.

Zaposleni u Udruženju „Žene sa Une“, odnosno Sigurnoj kući Bihać, trude se da im obezbijede sve što je potrebno za dostojanstven život.

U toj misiji veoma im je značajna pomoć donatora, kao što je kompanija Mozzart u kojoj provode stalnu akciju „Stop nasilju nad ženama u BiH“ koju su podržali brojni poznati sportisti.

Tokom cijele godine podržavaju misiju zaustavljanja nasilja nad ženama. U narednom periodu planiraju da posjete još nekoliko Sigurnih kuća u BiH gdje će takođe uručiti donacije. Na taj način utiču na podizanje svijesti o ovom problemu, kao i u njegovom rješavanju.

Kampanja “16 dana aktivizma” traje do sutra -kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a iz Mozzarta poručuju da će misiju protiv nasilja nastaviti i nakon toga.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU