11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Stiže prometna superkamera: Snimat će prekršaje u krugu od 360 stupnjeva

Čak niti ne izgleda poput klasičnih kamera, zar ne? Mnogi ljubitelji automobila upoznati su s lidarskom tehnologijom prvenstveno iz teme autonomne vožnje. To je oblik trodimenzionalnog laserskog skeniranja, a upravo je s lidarom francuska tvrtka Parifex sada razvila posebno moćan uređaj za mjerenje brzine. Prema izjavama iz tvrtke Parifex, Nano uređaj je prvi sustav za praćenje brzine i prometa koji je opremljen s 3D lidar senzorom.

Za razliku od uobičajenih mjerača brzine, Nano može mjeriti u krugu od 360 stupnjeva, te tako, između ostalog, pratiti i cijela raskrižja. Uređaj se može koristiti stacionarno i mobilno, a može pratiti i nekoliko ‘meta’ u isto vrijeme. Ujedno, uređaj ne mjeri samo brzine, već i sigurnosni razmak između vozila, ali niti to nije sve.

Prema L’Indépendantu, Nano kamera za brzinu također može registrirati prekršaje poput prolaska kroz crveno svjetlo ili vozače koji ne poštuju prometne znakove. Kako je sama tvrtka objavila, lidarsku kameru za brzinu sada je odobrio i LNE, odnosno Laboratoire national de métrologie et d’essais – laboratorij odgovoran za provođenje mjerenja i ispitivanja proizvoda svih vrsta te njihovu certifikaciju za stavljanje na tržište u Francuskoj. Očekuje se da će nova kamera uskoro biti u fazi javnog testiranja u Francuskoj.

Sustav je neosjetljiv na različite spektre svjetlosti i može izdržati ekstremne vremenske uvjete. Prema opisu proizvođača, uređaj ne samo da može dokumentirati prometne prekršaje, već i prikupljati opće prometne podatke: na primjer, prepoznaje pješake, bicikliste, motocikliste i druga vozila, uključujući njihovu točnu veličinu i smjer kretanja.

The post Stiže prometna superkamera: Snimat će prekršaje u krugu od 360 stupnjeva appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU