Što su digitalni nomadi, što rade i čime se bave

Pojam digitalni nomadi relativno je novi. Iako za svaku riječ znamo značenje, mnogi se još uvijek zapitaju, što znači taj pojam? Objasnit ćemo u nastavku teksta, što su, odnosno tko su digitalni nomadi.

Digitalni nomad može biti osoba (poduzetnik ili zaposlenik) koja svoje poslove obavlja isključivo korištenjem digitalne tehnologije, s tim da je neovisan o standardnoj definiciji radnog mjesta. Prvi dio rečenice možda ste već na prvu razumjeli, pa da pojasnimo drugi dio. Dakle, digitalni nomadi svoje poslove obavljaju s različitih mjesta. Nisu ovisni o adresi stanovanja/poslovanja, što znači da imaju maksimalnu slobodu po tom pitanju.

Digitalni nomadi rade dok su na putu, a za posao im je jedino potrebna internet veza. Tom logikom, dalje se lako može zaključiti da se digitalni nomadi bave poslovima koji su srodni IT i internet tehnologijama. Može tu biti još mnogo drugih zanimljivih zanimanja, ali se u kontekstu obično spominju izdvojena dva.

S obzirom na činjenicu da je brzina interneta u Hrvatskoj na zadovoljavajućoj razini, a plaže da ne spominjemo, nije ni čudo što smo jedna od najpoželjnijih destinacija i ovoj skupini ljudi. Digitalni nomadi sve češće posjećuju i borave u Lijepoj našoj. Ovoj tezi u prilog ide i činjenica da se u političkim krugovima često spominju digitalni nomadi, te posebni mogući zakonski okviri za takve posjetitelje (turiste/radnike).

Veselimo se još većem broju radnika na našim plažama, ali i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Povećanje broja takve vrste radnika opravdano je i očekivana. Već duži period, mnogi pojedinci dođu u Hrvatsku, živjeti i raditi na neki duži period. Možemo ih svrstati u posebnu grupu, potpuno novu, jer digitalni nomadi kratkoročno žive i rade u Hrvatskoj. U tom pravcu, i Vlada RH prepoznaje pojam Digitalni nomadi, što će biti povod za nove Zakonske regulative u cilju lakšeg ostvarivanja radnih prava i privremenog boravka u našoj državi.

Što rade digitalni nomadi?

Što rade i koja su zanimanja digitalnih nomada? Pokušat ćemo pojasniti što točno rade digitalni nomadi. Neke poslove možete već i sami pretpostaviti, pa da krenemo s našim popisom.

Digitalni nomadi upravljaju web stranicama i blog portalima. Ovo je dosta često zanimanje, i nameće se kao odličan izbor za osobu koja putuje te želi imati mogućnost raditi s kojeg god mjesta poželi.

Digitalni nomadi prodaju digitalne proizvode, programiraju i dizajniraju. Možda smo u ovu grupu stavili raznolika zanimanja, ali u suštini, svaki intelektualni rad na računalu, te na kraju prodaja svog digitalnog dobra se može obavljati s daljine.

Prevoditelji i autori tekstova, mogu biti, ali ne moraju: digitalni nomadi. Možda toga nisu ni svjesni, ali mnogi prevoditelji i autori tekstova rade s više pozicija, i nisu vezani za jedno radno mjesto. Neki od njih rade u svom gradu, ali sa više lokacija, dok će mnogi putovati svijetom i raditi na daljinu. Ovdje bi mogli posebno istaknuti i vlasnike jakih društvenih profila, koji putuju, uživaju i zarađuju u isto vrijeme. Pročitajte što je Influencer, jer je to najbolji primjer osobe koja može biti i digitalni nomad.

Digitalni nomadi i tehnologije

S obzirom na prirodu poslova kojima se bave, digitalni nomadi moraju koristiti najnovije tehnologije. To su suvremeni, neophodni alati za svakodnevni rad. Posebno su potrebni prijenosni uređaji, jer digitalni nomadi rade s više lokacija i nisu ograničeni u nekom radnom prostoru.

Nećemo detaljno nabrojati sve uređaje koje mogu koristiti, ali ćemo spomenuti par osnovnih alata s kojima rade osobe na daljinu. Spomenuli smo već da su poslovi koje obavljaju usko vezani za internet i IT tehnologije i da je pristup internetu uvjet za produktivan rad.

S gore spomenutim, u nastavku možemo spomenuti sa će digitalni nomadi raditi uz pomoć prijenosnog računala, smartphone uređaja i digitalnog fotoaparata. Ovisno o poslu koji osoba obavlja, prioritet digitalnih uređaja prati određeni slijed.

Ipak, možemo kazati da je prijenosno računalo neophodno, kao i smartphone uređaj. Drugi tehnološki uređaji mogu biti sredstvo rada, ali ne u toj mjeri kao prva dva spomenuta. Pored nabrojanih, možemo spomenuti tablet računalo, pametni sat i druge elektroničke uređaje kojima se mogu poslužiti za obavljanje nekog posla.

Ne možete se ničeg sjetiti? Pa recimo, da se osoba avanturističkog duha, ujedno i vlasnik popularnog blog portala želi okušati u ronjenju i pokazati svojoj publici rezultate takvog pothvata. Da bi to bilo moguće, potrebno je mnogo vodootporne tehnologije, mjernih instrumenata i opreme za zabilježiti takvo nešto. Pametni sat u tom slučaju ima smisla i može poslužiti kao radno pomagalo. Osim toga, da povučemo još jednu paralelu, u ovom slučaju vlasnik blog portala može biti influencer, ili pak freelancer.

Razlika između digitalnih nomada i freelancera

Kako su pojmovi dosta slične prirode, pokušat ćemo na neki način razlikovati Influencere, freelancere od pojma digitalni nomadi.

Sve tri gore spomenute skupine rade u IT sektoru i po tom pitanju mogu biti neovisni i samozaposleni pojedinci. Razlika je u tome što digitalni nomadi većinu svog posla obavljaju s udaljene lokacije, daleko od svog prebivališta. U praksi, to znači da osoba koja radi na daljinu, neki određen period privremeno boravi u drugoj državi. To su posebno regulirane činjenice na terenu, posebno u kontekstu prava na rad u državi u koju netko putuje.

Još jedna razlika, koju vrijedi spomenuti, i može dati malo bolji pogled na sve to:
Digitalni nomadi su „primarna“ skupina, u koju možemo svrstati influencere ili freelancere. Ovi drugi, mogu ali ne moraju biti digitalni nomadi, da bi dobili svoj status „Freelancer“ ili „Influencer“.

Par riječi za kraj

Kako se i naš portal bavi internet tehnologijama, web servisima i drugim IT granama suvremene industrije, želimo pozdraviti ovaj novi pojam i sve ljude koji se bave nekim tako posebnim zanimanjima. Posebno želimo, na neki način, zaželjeti dobrodošlicu svima koji planiraju doći raditi u Hrvatskoj. U vremenu u kojem živimo, jedna tako novonastala skupina je sasvim i očekivana, zbog čega nam je posebno drago da je baš Lijepa naša tako primamljiva destinacija za privremeni boravak i kao radno okruženje.

Digitalni nomadi s jedne strane imaju slobodu kretanja, fleksibilno radno vrijeme i mnogo prilika za upoznati svijet. S druge strane, za takav poduhvat treba imati jaku volju i vrhunsku disciplinu. Radno vrijeme jest fleksibilno, ali treba pametno i disciplinirano organizirati svoj dan. Još nešto, da bi bili produktivni, trebate biti vrhunski u poslu koji obavljate. Ne može svatko, tek tako postati neovisan, imati prihode koji pokrivaju takve avanture i biti prizeman da nešto i uštedi.

Ako se i sami želite iskušati u tom poslu, i takvom načinu življenja, predlažemo da krenete polako, pametno i sa opravdanim oprezom. Iskušajte se prvo kao Freelancer. To će vam dati pravi uvid u svijet neovisnog radnika, rada na daljinu i pojam o fleksibilnom radnom vremenu. Kasnije možete odlučiti dali je poduhvat isplativ, i vrijedan truda.

geek.hr/clanak/novi-pojam-digitalni-nomadi-i-sve-o-njima/”>Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU