0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Što ti je mladost pusta:Mi nismo imali nikakve kreme nit smo se mazali, nit bakamili

Veli meni Fata na sabahu:

– „Da hoće vala opet zahladnit pa da one curetine pokriju pupkove i da hoće opet kaka jaka kiša udarit nek him izapere ono sve sa lica što su nabakamile i nacrtale. Nisam se smjela ni u špiglo pogledat kamo li šta drugo, namah bi nana na me zagalami,: “Ne ogledaj se, silazi lezet sa tebe”, biva sjaj i ljepota.

Mi nismo imali nikakve kreme nit smo se mazali, nit bakamili. U mene sestra zapali šibicu i malo obrve podvuče i nacrta ben, a ja nisam smjela od babe, nešto meni nije dao, veli, eto te lijepa si, ne mereš ljepša na dunjaluku bit. Uzmemo krep papira pljunemo malo na njeg i natrljamo usne i obraze da se malo zarumene. Ha bi nas babo vidio takve reci bi nam, haj sad nešto radite, kućete takve, eto vas ko one crne baje. Ne merete takve ić. I vrati nas, moreš mislit, a mi pošle na teferič, jal u čaršiju.

  Dječak kojem je izolacije preko glave nasmijao cijeli Balkan (VIDEO)

Ne valja vala ni ovo, u današnji vakat svak more biti lijep, ako ništa barem na sliki. Prije je bio lijep samo oni kojem je dragi Allah dao ljepotu i roditelji ga rodili lijepim, bezbeli. Mah, svaki je insan lijep na svoj način.“

Raspričala se u mene Fata, a ja se sjetih kako sam se birvaktile rikto i sređivo.

Naveče namjestim šop i da mi se ne bi pokvario turim mrežu na glavu i tako zaspim. Kad bi je’na dlaka o’šla na stranu izvadim špiglo i vratim je sa češljem tamo đi joj je mjesto. Pantole na peglu, mogo si se obrezat na nju, a cipele se sjaje i vazda čist rubac u džepu, ne bi se osekno s njim tamam da mi sve niz bradu curi.

Što ti je mladost, a sad mi svejedno kakav sam god, samo nek nisam prljav. Meščini nekad bi i u pidžami i šlafruku izišo i samo kaloše nazuo, a kamoli da se riktam, nejmam više rašta.

Što ti je mladost pusta.

  Zvono nije radilo pa je obitelj gostima napisala smiješne upute

Jah šta ćeš, sve u svoj vakat pa eto ti.

Uzeir Hadžibeg

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU