Stopa nezaposlenosti u Sloveniji najviša od početka epidemije

Stopa registrovane nezaposlenosti u Sloveniji u januaru je najviša od izbijanja epidemije virusa korona pred kraj prvog kvartala prošle godine, pokazuju podaci slovenačkog Zavoda za zapošljavanje.

Stopa registrovane nezaposlenosti u Sloveniji u januaru je dostigla 9,4 odsto, što je za 0,5 procentnih poena više nego u decembru.

Prema statističkim regionima, stopa je bila najviša u Pomurskoj, Podravskoj i Posavskoj regiji.

Stopa registrovane nezaposlenosti za muškarce u januaru je bila 8,7 odsto, a za žene 10,3 procenta.

Stopa dugotrajne nezaposlenosti iznosila je 4,2 procenta, a vrlo dugoročna 2,6 procenata.

Međutim, postoji opšti konsenzus među stručnjacima da su mjere protiv virusa korona na tržištu rada, poput subvencionisanja čekanja na posao kod kuće i rada sa skraćenim radnim vremenom, znatno doprinijele da nezaposlenost ne raste značajno. Nisu ni svi dijelovi privrede podjednako pogođeni, jer je nezaposlenost porasla uglavnom u pogođenijem sektoru usluga.

Najnoviji trendovi u broju registrovanih nezaposlenih su ohrabrujući. Nakon što je broj registrovanih nezaposlenih u Sloveniji u februaru nakon tromjesečnog rasta opao za 3,8 odsto, na 88.051, pad se nastavlja i u martu. Prema najnovijim dostupnim podacima, na Birou je 18. marta registrovano 83.940 nezaposlenih osoba, prenose mediji.

U Sloveniji je mjesecima zabranjeno biti na ulici od 21.00 do 6.00 časova, a do skoro su radile jedino prodavnice sa prehrambenom robom.

TNTPortal / Srna

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU