Studenti ETF-a Sarajevo idu u London – završen je Security Excellence Hackathon

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu osvojili su prvo mjesto na Security Excellence Hackathonu, održanom ovog vikenda.

Emina Zolota, Dženana Terzić i Nadir Karaman činili su tim „Pivot“, koji je pokazao najbolje rezultate. Osvojili su učešće na prestižnom Infosecurity Europe 2024 u Londonu, uz pokrivene sve troškove puta, smještaja i vize.

Studentica Emina Zolota je uz oduševljenje kazala da su prezadovoljni pobjedom i da je bilo veoma izazovno.

„Ovo je prvi hackathon na kojem smo imali dio o securityju, to nas je iznenadilo, bilo je drugačije nego na ranijim. Cyber security je jako bitan, o njemu trebamo više učiti, jer je za nas to presudno. Sve što mi napravimo u budućnosti, neće biti kompletno bez toga“, dodala je Emina.

Drugo mjesto osvojila je ekipa „Nule i jedinice“ s Internacionalnog Burč univerziteta, koju čine Edim Hadžić i Ajdin Garibović.

Treće mjesto pripalo je timu „Tux“ s Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla, koji čine Erna Jatić, Feđa Jovanović, Edin Čičkušič i Amer Uljić. Ekipa „Nule i jedinice“ osvojila je odlazak na NetWork konferenciju u Neum, dok je tim „Tux“ dobio Microsoft tehnički kurs.

studenti etf-a sarajevo idu u london - završen je security excellence hackathon
studenti etf-a sarajevo idu u london – završen je security excellence hackathon.

Stručni žiri odlučio je dodijeliti i posebnu nagradu za najbolji timsku duh, koja je pripala ekipi „EdgeLords“ sa ETF-a Sarajevo. Ahmed Softić, Adel Dervić, Harun Goralija i Belmin Durmo pokazali su izvanredno zajedništvo i podršku tokom takmičenja.

Direktor CSEC-a, Predrag Puharić kazao je da Security Excellence Hackathon nije samo takmičenje, već i prilika za edukaciju i promociju etičkog hakiranja. „Vidjeti entuzijazam i angažman mladih ljudi u oblasti cyber sigurnosti je ohrabrujuće. Ovaj događaj je prilika za izgradnju veza, razmjenu ideja i stvaranje novih perspektiva“, istaknuo je Puharić.

Događaj koji se održao ovog vikenda u Dječijoj kući Novo Sarajevo okupio je gotovo pedeset studenata i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine.

studenti etf-a sarajevo idu u london - završen je security excellence hackathon
završen je security excellence hackathon.

Hackathon je obuhvatao takmičarske segmente kao što su Capture the Flag (CTF) i Hack the Box (HTB), gdje su učesnici_e imali priliku testirati svoje vještine u rješavanju sigurnosnih izazova. Također, timovi su se takmičili u Security by Design Challengeu, izazovu koji podrazumijeva izgradnju sigurnih aplikacija i sistema.

Osim takmičarskog, Security Excellence Hackathon sastojao se i od edukativnog dijela, koji se realizirao putem predavanja i panela. Njih su vodili stručnjaci_kinje iz oblasti cyber sigurnosti iz cijele Evrope.

Security Excellence Hackathon predstavlja značajan događaj u oblasti cyber sigurnosti, pružajući platformu za razvoj vještina, testiranje znanja i promociju etičkog hakiranja.

Događaj je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a organiziran je u partnerstvu sa kompanijom Logosoft, Verlab Insitutom i ITS4Health digitalnim inovacijskim hubom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU