Studenti stvorili aplikaciju koja pruža veliko olakšanje roditeljima otkrivajući rano deformitete kod djece.

Menadžer startapa „ArchFix“ Dimitrije Zdravković izjavio je za Ubrzanje.rs da je ideja za ovaj projekat nastala u martu prošle godine sa ciljem da se predstave na događaju „Hakaton i Mejkaton – Personalizovana medicina“.

„Na takmičenju, Lazar Krstić, Lazar Ignjatović, Aleksa Stančev i Miloš Jovanović su došli na ideju da uz pomoć otisaka vrše ranu detekciju ravnih stopala. Osvojili su prvo mesto, zatim su me kontaktirali i zajedno smo započeli sa razvojem aplikacije. Cilj je bio koristiti pouzdane medicinske metode kako bismo izračunali stepen deformiteta i dali preporuke vežbi koje se mogu raditi kod kuće. Također, roditeljima se pruža mogućnost da lakše rade vežbe sa djecom radi korekcije eventualnih problema“, navodi Zdravković.

Nakon hakatona, tim se prijavio na Raising Stars gdje su dobili podršku, a zahvaljujući Naučno-tehnološkim parkovima u Beogradu i Nišu, osnovali su firmu i započeli sa radom.

„Trenutno radimo na razvoju algoritma, prikupljamo otiske kako bismo istrenirali algoritam za prepoznavanje deformiteta. Saradnja sa Pedijatrijskom klinikom Una medika iz Pirota je veoma važna za nas, a posebno smo ponosni na pozitivne reakcije stručnjaka iz klinike u Tiršovoj u Beogradu. Očekujemo da će aplikacija biti predstavljena na tržištu u septembru ove godine“, kaže Zdravković.

Pored Dimitrija, studenta medicine, u timu su još četiri inženjera elektronike.

„Lazar Krstić se bavi veštačkom inteligencijom, Aleksa i Miloš rade na mobilnoj aplikaciji, a Lazar Ignjatović na razvoju bekenda i dizajnu aplikacije i sajta. Naš tim je multodisciplinaran, a ja sam zadužen za poslovnu stranu projekta“, ističe Zdravković.

Lazar Krstić objašnjava da rješenje zavisi od stepena deformiteta.

„Naš algoritam se zasniva na medicinskoj praksi prenesenoj u veštačku inteligenciju i matematiku, što nam omogućava detekciju stepena deformiteta. Rezultati algoritma nude preporuke i strategije za prevenciju problema“, objašnjava Krstić.

BONUS VIDEO:

Objava VELIKA OLAKŠICA ZA RODITELJE Studenti napravili aplikaciju za rano otkrivanje deformiteta kod djece prvo se pojavila na Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU