21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Studio Teatar uspješno realizovao projekat „Teatar na trgu“ – performans sa preko 40 izvođača

Studio Teatar je uspješno realizovao projekat „Teatar na trgu“, produciranje i izvođenje teatarskog performansa na trgovima u četiri grada u Bosni i Hercegovini.  U samom performansu učestvuje preko četrdeset mladih iz Novog Travnika, Busovače, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Zenice, a autori istog su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, dramski pedagog i producent Oliver Jović i glumac Senad Milanović. Umjetnički direktor performansa „Teatar na trgu“ je  Nusmir Muharemović, a producent Mirza Begović.

Performansima u četiri grada je prisustvovalo više od 1000 ljudi, a na istom je kreativni tim Studio Teatra radio pet mjeseci.

„Teatar na trgu“ je jednosatni spoj glumačke i performativne igre, muzike i plesa, kroz koje mlade glumice i glumci ukazuju na goruće probleme mladih u Bosni i Hercegovini, ali i probleme koji tište kompletno bosanskohercegovačko društvo. Performans je ujedno i poruka mladih ljudi da se bore za bolje i ljepše sutra i da hoće da učestvuju u kreiranju svjetlije budućnosti za sve nas.

Kro ovaj projekat mladi su kroz različite radionice sa profesionalcima iz oblasti teatarske umjetnosti  učili osnove iz oblasti glume, pokreta, govora i plesa.

Performans u cjelosti moguće je pogledati OVDJE

Osim Studio Teatra kao nosica projekta, partneri u realizaciji su i AmfiTeatar Busovača, Mješovita srednja škola Busovača, Općina Novi Travnik, Kazalište „Talija“ Novi Travnik, Dom kulture Gornji Vakuf – Uskoplje, Teatar mladih „Česta“ Gornji Vakuf – Uskoplje.

„Teatar na trgu“  se provodi u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initative (BHRI), inicijative koju implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a koju finansira Austrijska razvojna saradnja.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU