Suđenje Abdulahu Skaki i drugima: Tužioci poručili da je slučaj primjer kako korupcija uništava jednu instituciju

U Općinskom sudu u Sarajevo danas je počelo suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, Ameli Kolovrat, Farisu Foči i Hasanu Mrkonji.

Oni se terete za zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Tužitelji su, u uvodnim riječima, ovaj predmet okarakterisali kao predmet o laganju, varanju, te kako su optuženi gazili temeljne vrijednosti države.

Također je istakao da je ovaj slučaj primjer kako koruptivni sistem uništava jednu instituciju.

Istakli su kako će prikazati niz dokaza iz ugostiteljskih objekata. Optuženi su korektorom ispravljali finansijske izvještaje, platili 6.000 KM za tekstove o Formuli E, registrovali nezakonito automobil za 5.000 KM, namještali pozicije najbližim saradnicima i članovima porodica…

Na glavnom pretresu je predložen 81 svjedok, osam vještaka te izvođenje više od 600 materijalnih dokaza. Tužilaštvo je zatražilo kaznu zatvora za optužene.

Tužilštvo je za naredna tri ročišta predložilo svjedoke Selmira Avdića, Nedžada Božića i Dževada Paražika, dok je odbrana bila protiv ovog pozivanja.

Razmatrat će se i vođenje odvojenog postupka protiv Farisa Foče i Hasana Mrkonje.

Naredna ročišta su zakazana za ponedjeljak, 4. mart, s početkom u 9:30 sati, a zatim 18. mart i 1. april.

Podsjetimo, bivši gradonačelnik se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su prvobitno bili zaposleni u Općini Trnovo, i to Maju Hadžihalilović, Nedima Tvrtkovića, Ensara Eminovića i Ernu Čolić.

Oni su bili imenovani za savjetnike u oblastima pravnih pitanja, međunarodne saradnje i integracija, a da prethodno gradonačelnik nije objavio javni konkurs za imenovanja na ove pozicije.

Abdulah Skaka se tereti i za nezakonito trošenje budžeta Grada Sarajeva. Skaka je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice.

Kao gradonačelnik Sarajeva, Skaka je novac koji je bio predviđen za povratničku populaciju usmjerio na izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u Općini Trnovo u kojem on i njegova supruga Majda Skaka posjeduju vikendicu.

Skaka se, također, tereti da je obećavao razne pogodnosti kao što su mito vijećnicima, da bi glasali prema njegovim uputama i sabotirali Bogića Bogićevića, kako on ne bi bio imenovan na poziciju gradonačelnika, a Skaka bi osigurao sebi drugi mandat na ovoj poziciji.

Terete se i za zloupotrebu javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida “Formule E” druge generacije.

Amela Kolovrat se tereti za nezakonito poslovanje, te da nije unosila važne podatke za doček Nove 2018. i 2019. godine pa je tako prouzrokovan netačan izvještaj o budžetu Grada Sarajeva.

Faris Fočo, predsjednik Medicinske asocijacije BIMA u BiH, i Hasan Mrkonja, sekretar navedene asocijacije, terete se da su pribavljali pogodnosti iz budžeta i novac trošili u svrhe za koje nije namijenjen.

Podsjećamo, Abudlah Skaka se prethodno izjasnio da nije kriv, kao i ostali optuženi u ovom predmetu – Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja.

Džanela Kacila je s Tužilaštvom zaključila sporazum o priznanju krivice. Kada je ona u pitanju, vodit će se odvojeni sudski postupak.

The post Suđenje Abdulahu Skaki i drugima: Tužioci poručili da je slučaj primjer kako korupcija uništava jednu instituciju appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU