Suđenje Berberoviću – Potresnim svjedočenjima nastavljen dokazni postupak

Iskazima svjedoka, danas je u Kantonalnim sudom Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Arminu Berberoviću, optuženom za tešku saobraćajnu nesreću u sarajevskom naselju Marindvor, u kojoj su krajem maja 2023. godine smrtno stradale mlade doktorice – Azra Spahić i Alma Suljić.

Nastavak dokaznog postupka u ovom predmetu protekao je u znaku potresnog svjedočenja majki stradalih – Adele Suljić i Aide Spahić.

Prisjećajući se kobne noći, 26. maja 2023. godine, Adela Suljić je kazala kako ju je o tragičnim dešavanjima na mjestu događaja obavijestila mlađa kćerka Edina koja je, također, zadobila povrede, nakon čega je ona pozvala Alminog supruga, te su otišli u Urgentni centar.

Detaljno je opisala hronologiju i dinamiku dešavanja u vezi s medicinskim tretmanom njene kćeri, navodeći kako je usljed izuzetno teških povreda, a nakon dijagnostike prebačena na Odjel za anesteziju i reanimaciju gdje je intubirana, te da je medicinsko osoblje onda konstatiralo kako odavno nisu imali težeg pacijenta.

Majka je u direktnom ispitivanju ispričala kako je kći Alma sve vrijeme bila u komi i kako je podvrgnuta operativnim zahvatima, ali da je stanje, nažalost, bivalo sve gore i da je nakon otkazivanja pluća priključena na aparat, te da od momenta stradanja nikada nije došla svijesti, a da je nakon četiri sedmice preminula.

Vidno potresena Adela Suljić zamolila je Sudsko vijeće da uzme u obzir sve okolnosti i optuženoga najstrožije osudi.

Aida Spahić, majka stradale Azre Spahić, potvrdila je kako je o tragičnom događaju obavještena tokom noći s 26. na 27. maj 2023., te da je ranije u vezi s tim davala izjavu u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. Dodala je kako nije u stanju bilo šta dodatno kazati.

Svjedok Damir Trbović bio je očevidac stradanja mladih doktorica, te je podsjetio kako je kobne noći vozio prema Marindvoru, a da ga je kod Higijenskog zavoda, tačnije na dijelu Titove ulice kod Stomatološke ordinacije ‘Bičakčić’ pretekao crveni ‘mercedes’.

Odgovarajući na upite zastupnice optužbe, tužiteljice Ive Kurilić, svjedok je naveo je kako je te noći padala kiša i da se on kretao brzinom od 50 kilometara na sat, te da pretpostavlja kako se vozilo koje ga je zaobišlo kretalo od 70 do 80 kilometara na sat.

U ostatku svjedočenja ispričao je kako je optuženi vozilom pravio ‘slalom’ i da je prije kontakta sa stradalim na pješačkom prijelazu na spoju sa Dolinom ulicom, najvjerovatnije izgubio kontrolu, te da se vozilo zanijelo, proklizalo i po inerciji zarotiralo i nakon što je srušilo znak zabrane završilo pribijeno uz zid pekare ‘Bonjour’.

Svjedok je, prema vlastitom kazivanju, izašao da pomogne stradalima, te da su u međuvremenu stigli policijska patrola i vozilo hitne pomoći, a da je optuženi izašao iz autmobila i izgledao izgubljeno.

Optužnica Berberovića, tereti za krivično djelo – teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u vezi s ugrožavanjem sigurnosti javnog prometa.

Optuženom se stavlja na teret da, kao učesnik u prometu, ne pridržavajući se prometnih propisa, ugrozio javni saobraćaj dovodeći u opasnost živote ljudi, a što je rezultiralo smrću dvije osobe, dok je jedna osoba zadobila lake tjelesne povrede.

Istragom je utvrđeno da je Berberović vozio bez vozačke dozvole, uz prisustvo alkohola i amfetamina u krvi, te da je od ranije poznat po brojnim prekršajima.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU