Suđenje u ‘slučaju Respiratori’ nastavljeno ispitivanjem svjedokinje odbrane petooptužene

Direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedokinje Ivane Raguz, koju je predložila odbrana petooptužene i ulaganjem u spis materijalnih dokaza, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Optuženi u ovom predmetu terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH, uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Pored Fadila Novalića, federalnog premijera, u ovom predmetu optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedokinja Raguz, šefica Odsjeka za strateško planiranje i koordinaciju u sklopu Federalnog ministarstva finansija, ispitana je na okolnosti sadržaja Informacije Federalnog štaba Civilne zaštite (FŠCZ) o aktivnostima na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa iz aprila 2020. godine.

Prema njenom iskazu, u informaciji u koju je ona imala uvid, a koja je u vezi sa održavanjem 218. hitne telefonske sjednice Vlade FBiH, i koja je dostavljena ministrici Milićević, nije bilo riječi o kupovini respiratora, dok je Tužiteljstvu BiH dostavljena verzija informacije u kojoj se spominju respiratori i ugovor o kupovini.

Odgovarajući na upite braniteljice petooptužene, advokatice Senke Nožice, svjedokinja je potvrdila da u spomenutoj informaciji od 8. aprila 2020. godine, dan prije zasjedanja Vlade, a u koju je ona imala uvid, budući da ima pristup e-portalu Vlade, nije bilo rečenice o nabavci respiratora.

Nadalje je pojasnila kako materijale koji su relevantni za resorno ministarstvo distribuira nadležnima, te da pored nje pristup materijalima i prijedlogu dnevnog reda Vladinih sjednica imaju ministrica, šef kabineta i tajnica.

Svjedokinja je potvrdila autentičnost prepiske putem e-maila i informacije u koju je ona imala uvid, nakon što su predočeni putem grafoskopa, te navela kako je ta informacija u PDF formatu i da je nemoguće mijenjati.

Na upit braniteljice prvooptuženog, advokatice Nine Karačić, svjedokinja je kazala kako nije prisustvovala spomenutoj Vladinoj sjednici, a na tvrdnju braniteljice da ona (svjedokinja) ne može znati koja je informacija predočena i dostavljena Vladi, svjedokinja je ponovila da nije bila prisutna, uz opasku da se na Vladin e-portal postavljaju svi materijali sve do početka sjednice.

Odgovarajući na upite zastupnika optužbe, Raguz je navela i kako je naknadno (nakon podizanja optužnice) na e-portalu vidjela informaciju od 30. aprila 2020., koja nije istovjetna s onoj koju je ona dostavila nadležnim uposlenicima, a u pogledu mogućnosti njene dodatne izmjene kazala kako pretpostavlja da to može uraditi administrator.

U ostatku svjedočenja govorila je o tehničkim detaljima, podsjećajući da ima username i password za pristup e-portalu Vlade FBiH, te da dokumente trajno spašava na računaru.

U nastavku ročišta zastupnici optužbe uložili su više materijalnih dokaza koji se odnose na pretrese objekata i zapisnike o oduzimanju predmeta te viber-komunikaciju i listinge telecom operatera.

Advokati odbrane su prigovorili kako dokazi optužbe pohranjeni na diskovima ne sadrže kompletnu komunikaciju, nego su selektivni i sadrže samo ono što je u interesu optužbe, pa su zatražili da im se dostavi cjelovita komunikacija kako bi je pregledali, a što je Sudsko vijeće odbilo, navodeći kako ne postoje mehanizmi koji bi tužitelje primorali da to učine.

Zastupnici optužbe su zatim zatražili da se čitaju iskazi osumnjičenih/optuženih u ovom predmetu dati u Tužiteljstvu BiH, ali je i taj prijedlog odbijen, uz obrazoženje kako je za njihovu ocjenu dovoljno da se ima uvid u te dokaze.

Kako je u vezi s tim kazao predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Branko Perić, Sud će izvršiti uvid u te dokaze i tako cijeniti činjenice od značaja za ovaj predmet.

Perić se na početku suđenja osvrnuo na zahtjev za izuzeće iz ovog predmeta, navodeći kako to tražio nakon verbalnih napada i serije diskreditacija u medijima nakon izricanja oslobađajuće presude u slučaju “Dženan Memić”.

Time je, kako je kazao, izražena sumnja u njegovu nepristrasnost, podsjećajući da su njegove kolege/sudije (Opća sjednica Suda) zaključile da takve sumnje ne postoje, te da odluka nije samo njegova, nego da je donijelo Sudsko vijeće.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 11. januar, a kako je najavljeno, do tada će optužba sačiniti listu dodatnih dokaza, uključujući i dopis Tužiteljstva KS u vezi sa drugim predmetom, a na okolnosti namjene respiratora ACM 812A i certifikata koji se na te uređaje odnose.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU