Superračunalo Vega pokrenuto u Sloveniji, četrnaesto najjače na svijetu

Superračunalo Vega službeno je predstavljeno u Mariboru, čime je Slovenija stavljena na globalnu kartu računalnih supersila. To je prvi u nizu od osam planiranih računalnih centara visokih performansi (HPC) u EU.

Superračunalo je dio nacionalnog projekta za nadogradnju istraživačke infrastrukture (HPC RIVR) i EuroHPC-a, javno-privatnog partnerstva za Europsko računarstvo visokih performansi, prenosi Slovenia Times.

Vega superračunalo ima snagu 6,9 petaflopsa, što znači da može izvesti 6,8 milijuna milijardi računalnih operacija u sekundi, a koštalo je 17,2 milijuna eura.

Superračunalo dobilo je ime po matematičaru Juriju Vegi, a koristit će se u obradama velike količine podataka, u području umjetne inteligencije, kako bi se ubrzala identifikacija molekula za nove lijekove te kako bi se olakšalo praćenje zaraze novim koronavirusom što bi moglo spasiti mnoge živote.

Smješteno je u Institutu za informacijske znanosti (IZUM) u Mariboru, a koristit će ga domaći ali i europski znanstvenici. Na cijelom svijetu postoji samo 13 država s jačim superračunalima. Velika Britanija ima jače superračunalo, dok je rusko po snazi ispod Vege čija je snaga ekvivalent snazi oko 50.000 osobnih računala koja paralelno izvode istu operaciju.

Vega superračunalo je sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Ministarstva obrazovanja i znanosti Slovenije te EuroHPC-a.

Ostalih sedam računalnih centara visokih performansi bit će smješteno u Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Italiji, Luksemburgu, Portugalu i Španjolskoj.

geek.hr/clanak/superracunalo-vega-pokrenuto-u-sloveniji-cetrnaesto-najjace-na-svijetu/”>Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU