Sutra drugi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača

Grad Zenica je jedan od dvanaest korisnika koji su dobili finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, a koja se realizuje u sklopu šireg projekta Evropske unije EU4AGRI. Cilj podrške je poboljšati razvoj ruralnih područja,  ojačati lokalno tržište, te postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurati uslove za planiranje i unapređenje proizvodnje te plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

U okviru projekta Grada Zenice pod nazivom „Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica“ nabavljeno je  115 stolova za prodaju proizvoda, 20 drvenih sajamskih kućica, 21  rashladna vitrina, kao i kontejneri za odlaganje otpada na pijaci.  Također, korisnicima koji svoje proizvode prodaju na tržnici, omogućena je i veoma važna obuka iz oblasti sanitarnog minimuma, sigurnosti hrane i HACCP te pakovanje i prodaja proizvoda kako bi se osigurala ispravnost hrane koja se nudi građanima. Provođenjem mikrobioloških analiza i edukacija obezbjeđena je  bolja ispravnost proizvoda, povećat će se konkurentnost, te će se proizvodi smatrati zdravstveno ispravnijim za krajnje korisnike tj. kupce.U proteklom periodu postavljene su i taktilne trake za slijepe i slabovidne osobe na prostoru tržnice  te izrađen  protokol za stavljanje proizvoda na tržište u uslovima pandemije COVID-19 i smjernica iz oblasti sigurnog poslovanja.

Za projekat u Zenici, Evropska unija je izdvojila preko 230.000 KM, dok je je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu od preko 130.000 KM.

U sklopu aktivnosti je predviđeno odžavanje tri sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača sa područja Grada Zenica. Drugi  Sajam će biti održan na lokaciji Trg Alije Izetbegovića, u periodu od 3. do 5. oktobra 2023. godine.

The post Sutra drugi sajam domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU