Svaki deseti migrant u Vučjaku zaražen šugom

U selu Zavalje počela je s radom zdravstvena ambulanta, u kojoj će se pružati zdravstvene usluge migrantima smještenim u obližnjem prihvatnom centru Vučjak, desetak kilometara od Bihaća.

Zdravstvenim pregledom bilo je obuhvaćeno tridesetak migranata, a pomenuta ambulanta radiće i pružaće usluge dva puta sedmično – utorkom i petkom.

Prema riječima Dalibora Ćirića, ljekara iz Doma zdravlja u Bihaću, migranti se najviše žale na skabijes (svrab, šuga), ali i otvorene rane na nogama zbog dugog pješačenja, te nekvalitetne i neadekvatne obuće, pišu Nezavisne.

loading…

“Već prvog dana našeg rada susreli smo se s ljudima kojima je potrebna i psihosocijalna pomoć, ljudski i prijateljski razgovor, kao i upućivanje na dalje dijagnostičke pretrage. Trudićemo se da im pomognemo i maksimalno im izađemo u susret”, rekao je Ćirić.

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK, istakla je kako će u cilju sprečavanja širenja ušljivosti i drugih zaraznih oboljenja u sklopu prihvatnog centra Vučjak uskoro biti postavljeni šatori koji će služiti kao karantin.

“Uredićemo dva šatora i adaptirati ih za ove potrebe. Prema procjenama, oko osamdeset ljudi je zaraženo skabijusom, što je praktično deset posto od ukupnog broja migranata koji tamo borave”, istakla je Ćemalovićeva.

Inače, zdravstvene usluge migrantima u ovom prihvatnom centru dosad su pružali domaći i strani humanitarni radnici, ali su u Ministarstvu zdravstva USK procijenili kako je do nedopustiva situacija.

“Svim humanitarcima zahvaljujemo na njihovoj dosadašnjoj pomoći, kako materijalnoj i moralnoj, tako i onoj zdravstvenoj. Ipak, mora se znati da je liječenje posao ljekara i zdravstvenih radnika. Dešavalo se da su pojedinci na ovom mjestu pružali medicinske usluge, a to se nije smjelo dogoditi”, istakla je Ćemalovićeva.

U ovom trenutke zdravstvene i humanitarne radnike najviše brine dolazak hladnijeg vremena, s obzirom na to da još nije riješen problem smještaja za migrante na Vučjaku, već oni i dalje borave u šatorima. Ističu kako se, s obzirom na dolazak hladnijeg vremena, za njih mora ubrzo pronaći adekvatan smještaj kako bi se izbjegla eventualna humanitarna katastrofa.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU