Sve je spremno za Međunarodni sajam ‘Dani trešnje 2019.’

 Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, gospodarstva, prehrane i turizma 2019.”, koji će se održati od 19. do 21. lipnja, u Mostaru, izlagačima će biti omogućeno da svoju ponudu približe kupcima, a posjetiteljima upoznavanje s novim proizvodima i ostvarivanje suradnje te poslovnih ugovora.

Direktor Sajma “Dani trešnje 2019.” Salko-Salem Bubalo kazao je kako ovaj sajam, na kojemu će sudjelovati oko 300 izlagača, želi zaštiti turističku privredu i turističke proizvode na ovim prostorima.

– To ćemo učiniti upravo preko starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend i turistički proizvod, ne samo u Gradu Mostaru ili Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini – kazao je Bubalo.

Prema samoj programskoj orijentaciji sajma, navodi Bubalo, radi se o jednoj jako širokoj lepezi.

– Bit će upriličene prezentacije pojedinih kompanija, pojedinih obrta pa tako i njihovih proizvoda, a ove godine dali smo jedan poseban pečat promociji budućeg turističkog proizvoda, a radi se o jednoj gondolsko-panoramskoj žičari koja bi opslužila planinski, turističko-rekreacijski masiv Rujište, koji u svakom slučaju zaslužuje pažnju i to ne samo u zimskom periodu – istaknuo je Bubalo.

Viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a Ramiz Bašić kazao je kako Turistička zajednica HNŽ-a na sve načine podržava Dane trešnje te sa svojim štandom promovira turističke potencijale cijele županije.

– Po podacima Federalnog Zavoda za statistiku za prvi kvartal ove godine, Hercegovačko-neretvansku županiju posjetilo je oko 25.000 turista s ostvarenih 38.000 noćenja, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja povećanje između 10 i 12 posto. Na to, kao turistička destinacija najviše može biti ponosan Grad Mostar sa svojom okolinom, gdje mislim na Blagaj i Rujište koje već ima neke smještajno-ugostiteljske objekte, ali to je još uvijek premalo da bi Rujište postalo jedan planinsko-turistički centar s većim brojem noćenja i većom i izraženijom turističkom ponudom. Međutim, taj projekt kao i svi slični njemu trebaju zaživjeti i zato će Turistička zajednica HNŽ-a to i podržati – kazao je Bašić.

Direktorica Centra za djecu s posebnim potrebama “Los Rosales” Mirna Mezit kazala je kako ovaj centar od početka ima priliku biti dio ove divne priče, Sajma “Dani trešnje”.

– Uvijek smo imali priliku izlagati i pokazati što je to što naši korisnici prave, što se sve s njima radi i naravno imali smo priliku pokazati da ustvari i mi možemo ravnopravno sa svima ostalima sudjelovati u svim tim društvenim sferama. Ove godine sve navedeno podignuto je na jedan veći nivo – kazala je Mezit.

Na Sajmu će, među ostalim, biti potpisan i Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Mostara i Grada Zrenjanina iz Republike Srbije te između Grada Mostara i Grada Skoplja iz Republike Sjeverne Makedonije, a osim toga bit će upriličeno i nekoliko stručnih znanstvenih predavanja te prezentacija projekata.

Ovogodišnji Sajam je i humanitarnog karaktera pa će tako posjetitelji kupnjom dobrovoljnih humanitarnih ulaznica donirati sredstva koja će preko Centra “Los Rosales” ići za djecu s poteškoćama u razvoju, a ujedno i sudjelovati u nagradnoj igri.

Nagrade su osigurali Međunarodni aerodrom Tuzla koji će podijeliti dvije povratne avionske karte Tuzla-Eindhoven, dok će Zračna luka Mostar podijeliti tri povratne karte, i to po jednu za relaciju Mostar-Stuttgart, Mostar-Dusseldorf te jednu povratnu avionsku kartu Mostar-Zagreb.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU