15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Sve manje stada na pašnjacima u bugojanskoj općini

Stanje u oblasti stočarsta na teritoriji Bugojna nikada nije bilo gore, upozorava predsjednik Udruženja ovčara i kozara u toj općini Jusuf Delić.

-Razlog katastrofalnog položaja u kojem se stočari nalaze, leži u činjenici da, za razliku od drugih kantona, na području Srednjobosanskog kantona nisu isplaćeni poticaji za 2017., 2018., pa ni za ovu godinu – izjavio je Feni Delić.

Dodaje da trenutnoj situaciji na terenu, u velikoj mjeri, doprinose i sve niže cijene jagnjadi i vune, koja najčešće završava na livadama, gdje se taloži godinama.

-Nažalost, mnogi uzgajivači ovaca odlučili su da se prestanu baviti poslom, od kojeg su nekada lijepo živjeli, uzdržavali porodice i školovali djecu – naglasio je.

Ne tako davno u Golom Brdu, gdje stanuje njegova devotočlana porodica, nije bilo kuće da nije imala u svom posjedu barem nekoliko ovaca.

Samo u ovom dijelu općine, bilo je oko 2.000 ovaca. Sada ih je na pašnjacima tek 500-600. Upozoravali smo nadležne da bi trebalo pomoći ljudima, ali nikoga nije briga za to – zaključio je.

- Oglašavanje - sve manje stada na pašnjacima u bugojanskoj općini

(FENA) E.F.

http://www.fena.ba/article/1089357/sve-manje-stada-na-pasnjacima-u-bugojanskoj-opcini
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima