Utorak, 27 listopada, 2020

Sve više odlaze od kuće: Samo ove godine u TK otišla 24 maloljetnika

- Oglašavanje - Sve više odlaze od kuće: Samo ove godine u TK otišla 24 maloljetnika

Traga se za još jednim maloljetnim i jednim punoljetnim licem

Trinaestogodišnja Ajiša Mazić iz Živinica se u utorak navečer vratila porodici nakon što je njen nestanak prijavljen u ponedjeljak, a kako su nadležni potvrdili u Tuzlanskom kantonu tokom ove godine čak su 24 maloljetne osobe bile otišle od kuće.

Ajiša se sama vratila kući, a javnosti zasad nisu poznati detalji gdje je boravila i zašto je nestala nakon što je otpratila svog brata u Drugu osnovnu školu u Živinicama, pišu Nezavisne.

- Oglašavanje - Sve više odlaze od kuće: Samo ove godine u TK otišla 24 maloljetnika

Prema podacima Uprave policije MUP-a TK, kada je u pitanju prijava nestanka osoba – takvih je ove godine bilo 35 slučajeva. Od toga su 24 prijave u vezi s nestankom maloljetnih osoba, a 11 punoljetnih.

Od ukupnog broja prijava traga se za još jednim maloljetnim i jednim punoljetnim licem.

  • Odmah po prijavi poduzimaju se potrebne mjere i aktivnosti policijskih službenika za traženje lica. Za navedenim licima raspisuje se potraga. Imamo i slučajeva da se za jedno lice tokom godine više puta prijavljuje nastanak i potraga – kaže za “Nezavisne” Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Prema informacijama Uprave policije, maloljetnici u TK dobrovoljno su nestajali, a razlozi odlaska od kuće, posebno maloljetnika, nisu isti kod svakoga.

  • Razlozi mogu biti različiti, počevši od toga da maloljetnici svojim odlaskom žele skrenuti pažnju roditelja i okoline kada se osjećaju zapostavljenima ili neshvaćenima, preko kažnjavanja roditelja zbog nezadovoljstva u međusobnim odnosima, želje da se oslobode određenih stega i pravila koje roditelji nameću, pa sve do bijega od posljedica nesređenih porodičnih odnosa koji mogu uključivati nasilje – pojašnjava pedagog – psiholog Gabriel Pinkas.
- Oglašavanje - Sve više odlaze od kuće: Samo ove godine u TK otišla 24 maloljetnika

Dodaje da je u određenom broju slučajeva razlog odlaska starijih maloljetnica zasnivanje bračne zajednice.

Prema riječima Pinkas, povod za donošenje odluke o napuštanju roditeljskog doma ponekad može biti i utjecaj vršnjaka i želja za (samo)dokazivanjem.

Zašto su maloljetnici bježali i bježe od kuće u TK javnosti zasad nije zvanično poznato jer nadležni daju skromne informacije, ali ipak ime, prezime i slika tog maloljetnika odu u javnost u toku potrage.

- Oglašavanje -

Doktori smatraju da osoba prolazi kroz adolescenciju u želji da postane neko i ako ima podršku porodice, škole i okruženja u kojem živi, taj period prolazi bezbolno. (Izvor: Nezavisne)

- Marketing - Sve više odlaze od kuće: Samo ove godine u TK otišla 24 maloljetnika

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje - Sve više odlaze od kuće: Samo ove godine u TK otišla 24 maloljetnika

IZDVAJAMO

10 stvari koje moramo prestati raditi ako želimo konačno uštedjeti novac

Svako od nas bi htio biti bogat, imati kuću, stan, auto… Ništa nije nemoguće, no ako imate visoke...

KCUS/ Pozitivno 195 osoba, osam iz Travnika, pet iz Bugojna…

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tokom noći završio je testiranje još 383 uzorka na koronavirus. Od toga 195 je pozitivnih na COVID-19.

Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje

Zagađenje zraka košta Europu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvješću objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti,...