Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom godišnjice formiranja 105. mtbr. Armije RBiH

U sklopu obilježavanja 31. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade (mtbr.) Armije RBiH danas je upriličena svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Svečanoj sjednici, pored predstavnika Općinskog vijeća i Općine Centar, prisustvovali su borci 105. brigade, članovi porodica šehida i poginulih pripadnika brigade, kao i predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti.

Sjednicu je otvorila dopredsjedavajuća Marijana Podrug-Arapović koja je ovom prilikom podsjetila prisutne da je Općinsko vijeće Centar 1998. godine usvojilo odluku kojom se 18. februar utvrđuje kao Dan 105. motorizovane brigade, kojeg obilježavamo svake godine.

– Posebno dobrodošlicu želim borcima pripadnicima 105 motorizovane brigade, članovima porodica šehida i poginulih boraca. Hrabri borci 105. mtbr učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva i BiH od 1992. do 1995. godine. Za nas je ovaj datum poseban u namjeri da nastavimo njegovati uspomene na najbolje sinove i kćeri. Jedino što ne smijemo je zaboraviti njihovu žrtvu i šta su radili za nas i posebno ne smijemo zaboraviti upoznati buduće naraštaje kako se gradila slobodna BiH. Naša je obaveza da članovima porodica šehida i poginulih boraca, te pripadnicima Armije RBiH vratimo dostojanstvo koje su zaslužili u ratu i obezbijedimo životne uslove za koje su se borili – poručila je Podrug-Arapović.

O ratnom putu 105. motorizovane brigade govorio je nosilac najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i pripadnik ove brigade Zijad Škamo koji je u svom obraćanju prisjetio se jednog ratnog događaja kao izviđača-diverzanta na Nišićkoj visoravni prilikom oslobađanja okupiranih teritorija kojom prilikom je on bio teško ranjen.

Pridružujući se čestitkama za 31. godišnjicu 105. brigade, načelnik Općine Centar Srđan Mandić je naglasio značaj čuvanja sjećanja na časnu borbu za slobodnu domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i obavezu očuvanja mira.

– Ovo su dani kada u ovom mirnom vremenu u kojem živimo svi moramo malo zastati i osvrnuti se i sagledati situaciju, jer su ovi dani koji su vrlo važni da se sjetimo zašto i zbog koga smo mi danas ovdje, da se sjetimo najboljih među nama, naših šehida i poginulih boraca, naše 105. slavne motorizovane brigade i svega onoga što je ona učinila za našu slobodu – kazao je Mandić.

Potcrtao je kako je jako bitno, “posebno zbog djece koja nas slušaju da stalno ponavljamo šta se dešavalo ratnih godina, da ne bi naša djeca došla u situaciju da se sa našom ratnom prošlošću nekog poigrava kao što se pojedinci poigravaju sa dešavanjima tokom Drugog svjetskog rata”.

– Mi ne smijemo zaboraviti i stalno moramo ponavljati da su partizani bili antifašisti, a svi drugi su bili fašisti. Na smijemo se probuditi u zemlji u kojoj će neko našu djecu zatrpavati lažima da je ovdje bio nekakav građanski rat, nego trebamo uvijek ponavljati činjenice ko je napadao, a ko branio ovaj grad i državu Bosnu i Hercegovinu. Zato su ovi dani važni i zato je važno da u subotu nas dođe što više na Malu kulu da odamo počast saborcima i da budemo zajedno, za što su se oni i borili – kazao je Mandić.

Ovom prilikom su pročitana tri najbolja literarna rada na temu 105. motorizovane brigade čijim su autorima – učenicima osnovnih škola s područja Općine uručene zahvalnice i prigodne novčane nagrade.

Istovremeno, zaslužnim pojedincima uručene su povelje koje im je dodijelila Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije, saopćeno je iz općinske Pres službe.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU