Svečano obilježen Dan općine Busovača

Danas, 16. kolovoza, u hotelu „Tisa“ u Busovači, upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća Busovača u prigodi obilježavanja Dana općine Busovača.

Današnjoj svečanosti u povodu Dana općine Busovača nazočili su brojni dužnosnici sa svih razina vlasti, među kojima i: predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, zastupnik u Hrvatskom saboru Radoje Vidović, ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, ministar pravosuđa i uprave u Vladi ŽSB Zoran Marković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi ŽSB Salkan Merdžanić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova u Vladi ŽSB Amir Šečibović, zastupnice u Saboru ŽSB Suzana Krišto i Antonija Milićević, načelnici i predsjedatelji Općinskog vijeća susjednih općina, te predstavnici vjerskih zajednica i braniteljskih udruga, ravnatelji javnih poduzeća, općinski vijećnici i uposlenici, te mnogi drugi.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača Josip Mravak koji je istaknuo kako ohrabruje i raduje činjenica „da smo svi na jednom mjestu povodom proslave rođendana općine, što daje posebnu notu ozbiljnosti i podršci, poticaju prema budućem radu i ostvarivanju novih ciljeva“.

„Da ne bi riječ „podrška“ ostala samo na jednoj riječi koju sam izgovorio u današnjem govoru, a opet poštujući i uvažavajući činjenicu da je ovo danas ipak svečana sjednica, dopustit ćete mi da u narednih nekoliko minuta kažem i nešto konkretnije, a vezano je uz rad jedinice lokalne samouprave, podršku i suradnju. Stoga, koristim priliku da se zahvalim predstavnicima sa viših razina vlasti, ponajprije sa razine Federacije BiH i razine Županije središnja Bosna na podršci koju pružate našoj općini kroz brojne infrastrukturne projekte, investicije i što ste prepoznali važnost investicija za razvoj naše općine. Uvjeren sam da ovaj vid podrške neće izostati i u budućem periodu. Također, želim iskazati riječi podrške i zahvale ravnateljima i direktorima JU i JP koji imaju zakonom definirane zadatke i obveze da osiguraju svim žiteljima naše općine, svatko u svome domenu i shodno mogućnostima, osnovne usluge. Snažne JU i JP, kao i snažna jedinica lokalne samouprave garant su za razvoj općine. Predsjednici vijeća mjesnih zajednica koji svakodnevno nastoje pripremiti i aplicirati projekte nužne za razvoj mjesne zajednice ili naseljenog mjesta. Brinu se o svim aktivnostima na području mjesne zajednice i usko surađuju sa općinskom administracijom. Poslovi unutar mjesnih zajednica su Vrlo zahtjevni i to je posao koji umije itekako umoriti, ali dosadašnji rad naših mjesnih zajednica je bio za svaku pohvalu i vjerujem da će i dalje tako ostati“, kazao je predsjedatelj OV Busovača Josip Mravak.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio i načelnik općine Busovača Asim Mekić, a svečanost obilježavanja Dana općine Busovača svojim glazbenim izvedbama uveličali su vokalni sastav „Ivančice i prijatelji“ i Mirsada Mekić.

U povodu Dana općine Busovača, organizirano je niz kulturno – sportskih manifestacija, među kojima i jučerašnja Dječja utrka u organizaciji OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača i udruge „Mladi zajedno“, Noćna hodnja do Peske u organizaciji Planinarskog društva „TIM“ Busovača i „Ribarsko večer“ u organizaciji Udruge sportskih ribolovaca Busovača. A, krajem ovog tjedna, bit će održan i malonogometni turnir u organizaciji Nogometnog kluba Busovača.

U pisanim dokumentima pod današnjim nazivom, Busovača se prvi put spominje 16. kolovoza 1371. godine. Tog dana Gojko Čepić, trgovac iz Busovače, prodao je 15 tona željeza u Dubrovnik. Ugovor otkriva da je Busovača u navedeno vrijeme bila izvjesno trgovačko središte. Za vrijeme rimskog doba, kroz Busovaču je prolazila važna rimska cesta prema Kiseljaku, te još i danas postoje materijalni ostaci rimske kulture. Slavensko pučanstvo doseljava se u ove krajeve koncem šestog, početkom sedmog stoljeća. Do desetog stoljeća imamo vrlo malo dokaza iz tog vremena i ono je manje znanstveno obrađeno. Svjedoci materijalne kulture od desetog do dvanaestog stoljeća svakako su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, stećci, kojih je u ovom kraju relativno veći broj. Iz vremena turske vladavine ostali su spomenici kulture, džamije, Ciglana, turbeta, nišani, itd.

Busovača se nalazila na vrlo važnoj prometnici od Banje Luke preko Travnika do Sarajeva, i zbog toga je često doživljavala prolaske i sukobe raznih vojski. Uspostavom austrougarske uprave, Busovača dobiva status političke ispostave fojničkog kotara u sastavu sarajevskog okružja. Grade se gospodarski, komunalni i javni objekti kao što su: željeznička postaja Kaonik, šumska uprava, pošta i brzojav, katolička crkva, groblja, pučka škola, itd.

svečano obilježen dan općine busovača

www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU