Svečano otvoren novi Društveni centar u Kiseljaku

Danas je uz prigodnu svečanost otvoren novi savremeni Društveni centar Kiseljak. Centar su u 13:15h presijecanjem vrpce otvorili gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović zajedno sa šeficom odjela za medije, kulturu i ljudska prava Ambasade SR Njemačke u BiH, Ellen Harte, kao i direktorom Freudenberg Fondacije iz Njemačke, Saschom Wenzelom, te direktoricom Fondacije tuzlanske zajednice, Jasnom Jašarević.

Izgradnja centra rezultat je višegodišnjih napora Fondacije tuzlanske zajednice i aktivista sa Kiseljaka, koji su zajedno sa predstavnicima Grada Tuzla i partnerima radili na obnovi društvenog života u mjesnoj zajednici Kiseljak u sklopu projekta projekta „Razvoj zajednice Kiseljak sa posebnim akcentom na uključivanje Roma“

Kiseljak je zaista jedinstvena mjesna zajednica. Nekada je bila poznata po turizmu i čuvenom izvorištu kisele vode po kojoj je i dobila ime. Danas se ova zajednica suočava sa nizom izazova po pitanju okoliša, kvalitete stanovanja, integracije stanovništva i lošeg materijalnog statusa velikog broja stanovnika ove mjesne zajednice.

U svom višegodišnjem radu s mještanima Fondacija tuzlanske zajednice uspjela je potaknuti društveni aktivizam u zajednici, organizirala brojne radionice, podržala manifestacije, poduzetničke ideje, obnove i uređenja. Danas je Kiseljak znatno uređenija i organizovanija zajednica nego što je to bio prije.
Kako bi novoosnovana udruženja imala prostor za rad, a mještani mjesto za okupljanje, Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Grada Tuzle, Freudenberg fondacije i Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH izgradila je novi, savremeni Društveni centra Kiseljak.

Redovni korisnici centra će imati na raspolaganju biblioteku, savjetovanje sa socijalnim radnicima, te pedagošku radionicu za rad sa djecom i mladima. Objekat je u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom, a zadovoljava i standarde energetske efikasnosti. Osim toga, Centar će pružiti prostor za rad građanskih udruženja koja djeluju na Kiseljaku, ali i prostor za susrete, edukacije, kulturne događaje i druženje građana i posjetitelja Kiseljaka. U centru će biti smješten Matični ured i ured Mjesne zajednice Kiseljak, kao i kancelarija Fondacije tuzlanske zajednice.

Nakon svečanog otvaranja uslijedio je obilazak novoizgrađenog centra kada su se prisutni mogli upoznati sa budućom namjenom ovog centra. Nakon obilaska prostorija centra, uslijedio je kulturni program koji su pripremili učenici OŠ Kiseljak, Srednje muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“ Tuzla, te KUD Izvor Kiseljak. Svečanost otvaranja nastavljena je u 15:00h zajedničkim roštiljem za sve prisutne.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU