Svečano otvorena nadograđena i adaptirana zgrada Tužilaštva BiH

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić upriličio je svečani prijem za zvaničnike partnerskih pravosudnih institucija – Suda BiH, VSTV-a BiH i Ministarstva pravde BiH povodom preseljenja kapaciteta Tužilaštva BiH u nadograđenu i adaptiranu zgradu.

Svečanu primopredaju objekta su izvršili i objekat otvorili Kajganić i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Prije oko dva mjeseca Kajganić je dao instrukciju i upute za okončanje potrebnih procedura tehničkog prijema, kao i početak preseljenja kapaciteta Tužilaštva BiH u adaptiranu i nadograđenu zgradu u okviru Kompleksa pravosudnih institucija BiH, nakon čega je ovaj proces u najvećem dijelu uspješno realizovan i okončan.

Prostorije u kojima su sada smješteni tužioci, saradnici i stručno i administrativno osoblje, ispunjavaju zahtjevne uslove iz oblasti tehničke i informatičke opremljenosti, kao i propisane sigurnosne i tehničke standarde, potrebne za efikasan rad na tužilačkim predmetima.

Također, kapaciteti imaju predviđene prostorije za adekvatno čuvanje i arhiviranje dokumentacije, prostor prilagođen kretanju osoba s invaliditetom, hodnike i prostorije za povezanost sa novom zgradom, kao i sva potrebna tehnička rješenja za funkcionisanje pravosudne institucije.

Na ovaj način, nakon useljenja u novu zgradu koje je izvršeno 2018. godine, svi kapaciteti Tužilaštva biće u adekvatnom radnom prostoru, a također oslobodit će se raniji kapaciteti, koji će biti ustupljeni na korištenje Sudu BiH i VSTV BiH.

Nadogradnja i adaptacija zgrade, najvećim dijelom izvršena je sredstvima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH koje je zahvalilo Ministarstvu pravde BiH i svim institucijama države Bosne i Hercegovine koje su pomogle u rješavanju dugogodišnjeg problema smještaja kapaciteta, a što su poteškoće koje su Tužilaštvo BiH pratile od samog osnivanja institucije prije 19 godina.

– Građanima Bosne i Hercegovine želimo poručiti da oko 250 uposlenika ove institucije nastavlja intenzivno raditi na jačanju vladavine prava i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, procesuiranjem počinilaca najtežih krivičnih djela, koja su našoj nadležnosti, a na evropskom putu Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Radovi na rekonstrukciji počeli su u oktobru 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3,78 miliona KM. Ukupna bruto površina objekta je 3394,93 metara kvadratnih, dok je ukupna korisna površina objekta 2966,72 metara kvadratnih, saopćeno je.

(FENA) H. D.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU