Svijet se treba pripremiti za rastuće kamatne stope – TNTPortal

Georgieva je putem videokonferencije govorila o stanju globalne ekonomije na konferenciji koju je organizirao Evropski univerzitetski institut (European University Institute), prenosi Anadolija.

Istakavši da se globalna ekonomija u aprilu počela popravljati, Georgieva je kazala da su ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine “dva motora koji snažno rade”.

Dodala je i kako očekuje da će Evropska unija (EU) zahvaljujući vakcinaciji već u ljetnim mjesecima sustići ove dvije ekonomije, napominjući da vjeruje da će se oporavak ubrzati.

Neujednačen oporavak

Podsjetivši da se očekuje da će globana ekonomija ove godine porasti za šest posto, a sljedeće za 4,4 posto, Georgieva je istakla da je neujednačen oporavak između država i dalje ozbiljan problem.

Također je naglasila da je neminovno da politička podrška koja je pružena u borbi protiv pandemije bude povučena, dodajući da je jako važno da to bude provedeno vrlo pažljivo.

“Trebamo se pripremiti za rast kamatnih stopa. Posebno je važno pratiti kamatne stope u SAD-u jer tamo postoji značajno kretanje”, rekla je Georgieva.

Kako je navela, države koje još ne bilježe rast i koje imaju nagomilani dug, mogle bi se naći u dosta teškoj situaciji u potencijalnom okruženju rastućih kamatnih stopa.

Komentirajući rasprave o ukidanju prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv COVID-a 19, Georgieva je istakla da postoje snažni ekonomski argumenti za uklanjanje prepreka za proizvodnju i distribuciju vakcina, ali da bi ukidanje prava na intelektualno vlasništvo trebale da prate i druge mjere.

( Aljazeera Balkans)

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU